En krijg automatisch alle laatste artikelen in je inbox, en updates over, boeken, tentoonstellingen, tours en events.
We gingen hiervoor samen met de bekende Youtuber Stefan de Vries naar Kasteel Terborch in Zuid-Limburg.
Na het mislukken van Operation Market Garden bij Arnhem wilden de geallieerden via Overloon en Venray oprukken naar Venlo.
Vorige week overleed de oudste mens ter wereld. De Japanse Tomiko Itooka was 116 jaar oud. Wij vroegen ons natuurlijk gelijk af of er zulke oude Nederlanders zijn geweest.
In 1897 werd er een bijna 2000 jaar oud lijk gevonden vlakbij het Drentse dorp Yde. Door het gebrek aan zuurstof in het veen was het lichaam zeer goed bewaard gebleven.
Hij was een van de beroemdste wetenschappers ooit en promoveerde in slechts zes dagen aan de universiteit van het Gelderse Harderwijk.
De leeuw is onlosmakelijk verbonden met Nederland en wordt al eeuwenlang als symbool van kracht, moed en vrijheid gebruikt.
Het Jonkerbos War Cemetery is een militaire begraafplaats bij Nijmegen. In totaal zijn er 1643 graven van geallieerde militairen te vinden.
Tijdens de bevrijding van Nederland in 1944 wisten zelfs de oorlogsomstandigheden de kerstvreugde niet volledig te verstommen.
Van 1918 tot 1923 heeft op het voormalig eiland Wieringen een van de belangrijkste troonopvolgers van de Europese vorstenhuizen in ballingschap gezeten.
Trijntje Cornelisdochter Keever werd geboren op 16 april 1616 in Edam.
Tijdens haar leven was ze een van de bekendste Nederlandse schilders. Vandaag de dag is ze bij het grote publiek helaas niet heel bekend.
Elk mens op aarde is ooit geboren en komt uiteindelijk te overlijden, dat is een ding dat zeker is.
Een aantal grote stormvloeden in de middeleeuwen zorgden ervoor dat Marken, wat daarvoor geen eiland was, geïsoleerd werd van het vasteland.
Afgelopen weekend was het de herdenkingsdag voor verloren diersoorten. In de loop van de geschiedenis zijn veel dieren uitgestorven, denk bijvoorbeeld aan de fameuze Dodo.
Je leest het goed, Napoleon Bonaparte heeft in zijn leven ook voet op Nederlandse bodem gezet.
Als je langs Waalwijk rijdt valt een groot moskee-achtig gebouw gelijk op. Het is echter geen moskee maar een katholieke kerk uit 1923.
De toekomst voorspellen is misschien wel een van de moeilijkste dingen die er is. Rond het jaar 1900 werden door Franse kunstenaars toch een poging gewaagd.
Deze zeemeermin lag in de 19e eeuw in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden (KKZ) in Den Haag.Een museum dat zich ooit in het huidige Mauritshuis bevond.
Deze etsen zijn gemaakt door de Haarlemmer Philip Galle naar Maarten van Heemskerck. Op deze etsen uit 1572 zijn de wereldwonderen van de antieke wereld te zien.
Op 1 november 1944 voerden de geallieerden een amfibische landing uit op de stranden van het Zeeuwse Walcheren.
Niet alleen in Zuid-Afrika is de Tafelberg te vinden. In het Gooi ten noorden van Laren staat er midden op de heide ook een.
Het woord huilebalk wordt vandaag de dag nog best wel vaak gebruikt, maar weten jullie ook de geschiedenis erachter?
Het leven van Borri is zo bizar dat je zou denken dat het rechtstreeks uit een Hollywood-film script komt
De Slag om de Schelde was een zeer belangrijke slag tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het verdere verloop van de oorlog stond op het spel.
Als twintiger vertrok Frans Post een aantal jaar naar de recent op de Portugezen veroverde kolonie. Hij bleef de rest van zijn leven Braziliaanse landschappen schilderen
Deze kaart is gemaakt door Jan Luyken tussen 1690 en 1700. Het is een kaart van Nederland in de Romeinse tijd met de focus op de gebieden van de Bataven en de Friezen.
Defenestreren is afgeleid van het Franse fenêtre wat raam betekend. Het woord betekent uit het raam gooien of opzij schuiven.
In de 20e eeuw doken speervissers echter een aantal van het schip afkomstige munten op voor de westkust van Australië
Op 25 oktober 2024 tijdens de Nacht van de Geschiedenis in Medemblik nemen wij een live podcast op
Nadat hij weinig succes had als schilder besloot van Meegeren vervalsingen te gaan maken van bekende schilders
Afgelopen week, na een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, kwamen wij al wandelend over het Nationaal Park de Hoge Veluwe een heel bijzonder gebouw tegen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog op 1 juli 1916 ging de legendarische Slag aan de Somme van start rond de rivier Somme in Noord-Frankrijk
Grayburn was een van de vijf Britse soldaten die tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 een Victoria Cross verdiende: de hoogste Britse militaire onderscheiding.
Piloot zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog was geen pretje. De primitieve vliegtuigen in die periode waren extreem onbetrouwbaar
Tijdens een bezoek aan het Nationaal Museum Zweden stuitten wij op een heel bijzonder schilderij, waarschijnlijk gemaakt door iemand uit de Nederlanden
Huis ten Bosch is een park vlakbij het Japanse Nagasaki. De oprichter Yoshikuni Kamichika maakte in 1979 een reis door Europa om inspiratie op te doen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de Duitse bezetter in Nederland met het in kaart brengen van de Joodse bevolking
In de zeventiende en achttiende eeuw maakten Nederlandse jongeren uit vooraanstaande families een reis door Europa om hun geest te verrijken
Ben je in het Duitse Münster en werp je een blik op de kerk dan zie je daar drie kooien hangen. In een van die kooien werd in 1536 het lichaam van een Nederlander gestopt
Deze week in de Toen & Nu rubriek een schilderij uit de 17e eeuw waarvan de toren nog precies hetzelfde is gebleven
In 1782 schreven Betje Wolff en Aagje Deken de briefroman: De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart
Naar het strand gaan zag er 100 jaar geleden heel anders uit dan tegenwoordig
Deze voormalige stadspoort is gebouwd in 1540 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt
De meeste mensen zullen nog nooit van de Nederlander Henrick Ruse gehoord hebben, maar hij was ooit de belangrijkste militair ingenieur uit de Nederlanden
Deze week in de rubriek Toen & Nu hebben we een bijzonder gebouw uit de achttiende eeuw in Amsterdam
Op 14 januari 1933 zei de toen 19-jarige Lou Vlasblom tegen zijn moeder dat hij een stukje ging zwemmen
Als je goed kijkt kan je op heel veel verschillende plekken in Amsterdam het oude stadszegel vinden
Naast het kerkhof zijn daar ook de resten van Casteel Geldria te vinden, een voormalig fort van de VOC
In 1569 introduceerde de cartograaf Mercator een baanbrekende kaart die de kijk op de aarde veranderde
Deze week in de Toen&Nu rubriek één van de mooiste dorpen van Nederland
Hij was een van de eerste piloten die een manier wist te vinden om vanuit zijn cockpit rechtdoor te kunnen schieten, zonder zijn propellers te beschadigen
Deze week in de Toen&Nu rubriek het oudste nog staande station van Nederland
Wie kent hem niet? De vierde musketier, alias D’Artagnan. Het bijzondere is dat deze persoon echt heeft bestaan
Zoals bekend liep de Eerste Wereldoorlog aan het westfront vast in een vreselijke loopgravenoorlog. Er werd continue gezocht naar manieren om de patstelling te doorbreken.
John Paul wordt gezien als de eerste ‘zeeheld’ van de Verenigde Staten. Hij werd in 1747 geboren in Schotland en ging als dertienjarige de zee op.
Aan het einde van de 14e eeuw werden in Nijmegen de broers Paul, Herman en Johan van Lymborch geboren
In de Grote Kerk in Alkmaar ligt een houten kist waar volgens de legende de ingewanden van graaf Floris V van Holland (1254-1296) inzitten
De Nederlandse kruiser de Hr.Ms. Sumatra speelde een rol bij de invasie in 1944, maar misschien op een andere manier dan je gedacht had
De Bijlmer is van oorsprong een dorp aan een oud meer, de Bijlmermeer. Het verdween al in de 17e eeuw, nadat het er meerdere inpolderingen plaatsvonden
De Breesaap was een buurtschap in de duinen van de gemeente Velsen in Noord-Holland en stond bekend als een prachtig stukje Nederland.
De piloot in uniform op de foto is Pieter Tako Bierema (1912-1940). Hij was een van de Nederlandse piloten die op 10 mei 1940 in gevecht raakte met Duitse vliegtuigen.
Tijdens deze oorlog had het neutrale Nederland dus ook wel degelijk last van onrust. Bij deze gebeurtenis waren het de vrouwen die in opstand kwamen.
Hebben jullie ooit gehoord van de labadisten? Dit was een fascinerende geloofsgemeenschap uit de tweede helft van de 17de-eeuw.
Hij was de enige Amerikaanse president die Engels niet als eerste taal had.
Afgelopen weekend waren wij op Vlieland. Lopend en fietsend kom je op veel plekken nog sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen. Zo ook in de tuinen van het dorp Oost-Vlieland.
Dit apparaat zorgde ervoor dat men voor het eerst met een groep mensen naar dia's van over de hele wereld kon kijken en is nu te zien in Teylers Museum in Haarlem.
Mislukte huwelijken, echtscheidingen en onwettige kinderen zijn altijd onderdeel geweest van de geschiedenis.
In de tentoonstelling 'Het jaar 1000' in het Rijksmuseum van Oudheden is t/m 17 maart 2024 dit prachtige boek te zien.
Misschien kennen jullie die bekende scène uit de film Jurassic World Dominion uit 2015. Een enorm dier springt voor het publiek uit het water om een haai op te peuzelen.
De schat van Hoogwoud werd in 2021 gevonden door de 27-jarige detectorzoeker Lorenzo Ruijter
De actualiteiten liegen er niet om: het kan zomaar dat er met de blauwe kaart een extra alternatief komt voor de gele en rode kaart. Hoe is dit kaartensysteem ontstaan?
De vroege 20ste eeuw was voor Amsterdam een buitengewoon spannende tijd. De stad kampte met een enorme woningnood en moest tegelijkertijd een moderniseringsslag maken.
Schokland was ooit een eiland in de Zuiderzee waar meer dan 700 mensen woonden. Het was een gemeenschap van vissers.
Het is weer winter, dus hoog tijd om een van de meesters van de winterlandschappen te behandelen
Iedereen kent het verhaal van het Rampjaar in de Nederlandse Republiek. Het oorlogsgeweld bleef Holland toen grotendeels bespaard. Voor Brabant was het een heel ander verhaal
Aan het einde van de 16e eeuw waren er Nederlanders op zoek naar een alternatieve route richting Azië
Iedereen kent de kerstman. De meest gebruikte verbeelding daarvan is Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten.
Ze was de eerste schilderes uit de Nederlanden van wie gedateerd en gesigneerd werk overgeleverd is
In het begin van de 19e eeuw werd besloten om in het toenmalige Nederlands-Indië een mega project te starten
Het beroemde zelfportret was voor de Tweede Wereldoorlog in bezit van een Joods-Duitse familie die het hadden uitgeleend aan het Rijksmuseum
Gebedsnoten zijn piepkleine buxushouten beeldjes afkomstig uit de late middeleeuwen.
Dit paardenhoofd is het enige overgebleven onderdeel van het beeld op de Brandenburger Tor in Berlijn
Deze week brachten wij een bezoek aan een van de avondvoorstellingen en het was een hele speciale ervaring
In het bos vlakbij Vught in Noord-Brabant bouwde de Duitse bezetter in 1942 een concentratiekamp
Vroeger werd er in Amsterdam aan palingtrekken gedaan. Hierbij werd een levende paling aan een touw gebonden en over de grachten gespannen.
Als je F.C. Donders zegt dan denk je misschien aan een voetbalclub of de broer van Roy, maar niets is minder waar
Op dit schilderij uit de late 16e-eeuw, die op dit moment hangt in het Muiderslot, zie je de legende van de Bakker van Eeklo
Rond het jaar 1285 kocht de Hollandse graaf Floris V een burcht aan de Vecht. Dit was het begin van het Muiderslot.
In de negentiende eeuw waren steeds meer mensen tegen de doodstraf. In 1860 werd de laatste veroordeelde in vredestijd terechtgesteld.
De eenheidsworst is een begrip dat de meeste mensen kennen. Voor de oorsprong van deze uitdrukking moeten we terug naar de Eerste Wereldoorlog.
Toen ik de reis naar Trier aankondigde op @thedutchhistorian kreeg ik een bericht van mijn vriend @joeyvanmeesen.
De jongeman rechtsachter op dit schilderij uit 1665, met de parasol op de schouder, is Untung Surapati.
Op 4 augustus 1914 werd België in de Eerste Wereldoorlog getrokken. Zonder een formele oorlogsverklaring viel Duitsland het land binnen.
Zo’n 1000 jaar geleden bestond er op de plek waar nu Fort Uitermeer is een gehucht met de naam Uteromeri.
We brachten dit weekend een bezoek aan @kaapskil op Texel. Het topstuk van dit museum is een zeldzame en beeldschone 17e-eeuwse jurk.
Bijna 400 jaar geleden waren kometen nog een volstrekt onbekend fenomeen. Op deze afbeeldingen uit Alkmaar en Rotterdam uit 1680-1681 is de grote komeet van Kirch
Aardbevingen zijn aan de orde van de dag. Of het nou over het enorme drama in Turkije of de verzakkende huizen in Groningen gaat, het nieuws staat er vol mee.
In 1934 begonnen Joodse vluchtelingen in de afgelegen polder van Slootdorp met de bouw van hun nieuwe thuis.
Op 30 april 1905 speelde het Nederlands Elftal de eerste interland ooit. De tegenstander was België en het vond plaats in Antwerpen.
Begin dit jaar waren we in het Rijksmuseum, waar de beroemdste zwaan van Nederland hangt. Dit schilderij draagt de naam ‘De Bedreigde Zwaan’.