De vergeten ontstaanslegende van Amsterdam als windvaan op het Paleis op de Dam
Als je goed kijkt kan je op heel veel verschillende plekken in Amsterdam het oude stadszegel vinden
Op het stadszegel zijn een boot (koggeschip) met aan boord twee mannen en een hond te zien. Deze afbeelding is onder andere terug te zien op verschillende gevelstenen en op de windvaan bovenop het Paleis op de Dam. Het schip geeft de legende van de stichting van Amsterdam weer. Rond het jaar 1100 zou een Friese man genaamd Wolfert de stad gesticht hebben. Deze vroeger populaire ontstaanslegende is tegenwoordig een beetje in de vergetelheid geraakt.
De ontstaanslegende van Amsterdam begon met de Utrechtse bisschop Koenraad die een aantal gebieden in Friesland te leen kreeg. Hij besloot incognito een bezoek te brengen aan de Friezen. Vanwege zijn zegelring werd de bisschop al snel herkent en met de harde hand weggejaagd. Koenraad vluchtte met zijn schip, waarvan het roer kapot was gegaan. Een Friese man met de naam Wolfert had medelijden en besloot, samen met zijn hond, aan boord te springen.
Na drie dagen op het Almere, het huidige IJsselmeer, was de beoogde kustplaats Muiden uit zicht geraakt en waren ze westelijker beland. Het schip liep uiteindelijk vast in de monding van de Ame (oude naam voor Amstel). De bisschop van Utrecht ontdekte dat dit land onder zijn beheer viel en was dolblij om weer veilig teruggekeerd te zijn. Hij wilde Wolfert graag bedanken en besloot hem tot heer te benoemen. Wolfert werd zodoende de eerste heer van Amstel. Hij besloot zijn familie naar die plek te halen en dit werden volgens de legende de eerste Amsterdammers.
De beeldschone gerestaureerde windvaan die normaal op 60 meter hoogte staat kan je nog tot 22 september bekijken in de tentoonstelling ‘Hoog! Kijk omhoog’ in het Paleis op de Dam.