De ondergang van het VOC-schip de Vergulde Draeck is nog steeds een mysterie
In de 20e eeuw doken speervissers echter een aantal van het schip afkomstige munten op voor de westkust van Australië
Op 4 oktober 1655 begon het VOC-schip ‘de Vergulde Draeck’ aan haar tweede reis richting Oost-Indië. Aan boord waren 193 bemanningsleden, een waardevolle lading van 8 kisten vol zilveren munten en handelswaren. De eerste helft van de reis tot Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) verliep voorspoedig. Het ging echter volledig mis op 28 april 1656 voor de westkust van Australië.
De bemanning wilde een directe oversteek van de Indische Oceaan richting Indië varen, maar was te veel naar het oosten uitgeweken. Het schip liep vast op een rif aan de westkust van Australië en zonk. Zo’n 118 bemanningsleden overleefde deze ramp niet. De 75 overlevenden wisten met een kleine schuit aan land te komen.
De kapitein besloot 7 bemanningsleden in een klein schuitje naar Batavia te sturen om hulp in te schakelen. Zij kwamen na een reis van 41 dagen heelhuids in Batavia aan. Er werden al snel meerdere reddingsacties op poten gezet. Bij deze acties raakten ook 11 reddingswerkers vermist. Geen van de overlevenden van de scheepsramp werd teruggevonden.
In de 20ste eeuw werden sporen van de Vergulde Draeck teruggevonden. Speervissers wisten in 1963 grote hoeveelheden munten die aan boord van het schip waren omhoog te halen. Tot op de dag van vandaag is het onbekend wat er met de overlevenden van de scheepsramp en de verdwenen reddingsploeg is gebeurd. Het is nog steeds één van de grootste maritieme mysteries van Australië.
📸1-2: Dit zijn Mexicaanse 8, 4 en 2 reales, ook wel Spaanse matten genoemd door speervissers zijn opgedoken, @wrecktreasure
📸3: Een soortgelijk schip als de Vergulde Draeck werd hier geschilderd door Willem van de Velde, Rijksmuseum