Het beroemde tennistoernooi Roland Garros is vernoemd naar een piloot uit de Eerste Wereldoorlog

Het beroemde tennistoernooi Roland Garros is vernoemd naar een piloot uit de Eerste Wereldoorlog

Hij was een van de eerste piloten die een manier wist te vinden om vanuit zijn cockpit rechtdoor te kunnen schieten, zonder zijn propellers te beschadigen

DOOR:
Axel Stam
Thursday
8
August
2024
Het beroemde tennistoernooi Roland Garros is vernoemd naar een piloot uit de Eerste Wereldoorlog

Het beroemde Franse tennistoernooi is vernoemd naar de Franse piloot Roland Garros, die tijdens de Eerste Wereldoorlog een pionierende rol speelde in de ontwikkeling van vliegtuigen voor oorlogsvoering. Zijn ambitie was om een machinegeweer te kunnen afvuren door de draaiende vliegtuigpropellers heen, zonder de propellers te beschadigen.Op die manier kon een piloot tegelijk vliegen en schieten, wat tot die tijd onmogelijk was.

Garros ontwikkelde een eenvoudig maar effectief ontwerp. Hij voorzag zijn propellers van metalen wiggen om kogels af te laten ketsen. Ondanks de primitieve aard van het ontwerp slaagde Garros in april 1915 drie Duitse vliegtuigen in korte tijd neer te schieten. Enkele dagen later moest hij zelf een noodlanding maken in vijandelijk gebied en werd hij gevangengenomen door de Duitsers. De Fransman probeerde tevergeefs zijn vliegtuig in de brand te steken. Zijn ontwerp kwam in vijandelijke handen.

De Duitsers gaven het ontwerp door aan de Nederlandse ingenieur Anthony Fokker. Fokker nam het ontwerp van Garros over en verbeterde het. In minder dan een jaar ontwikkelde hij een mechanisme dat het machinegeweer synchroniseerde met de propellers van het vliegtuig, waardoor de kogels veilig tussen de propellerbladen door konden passeren. Deze nieuwe uitvinding leidde tot de de “Fokker Vloek”, waarbij de Duitsers meer dan een half jaar lang luchtsuperioriteit genoten.

Roland Garros wist in februari 1918 te ontsnappen uit Duitse gevangenschap en keerde direct terug naar de geallieerden waar hij na een herstelperiode weer actief werd als piloot. Op 5 oktober 1918 werd hij neergeschoten en kwam hij om. Ironisch genoeg werd hij neergehaald door een Duits gevechtsvliegtuig met het synchronisatiemechanisme van Anthony Fokker.

No items found.