Het interessante verhaal achter het Nederlandse woord 'defenestreren'
Defenestreren is afgeleid van het Franse fenêtre wat raam betekend. Het woord betekent uit het raam gooien of opzij schuiven.
Het werkwoord is in de loop van de geschiedenis vrij letterlijk genomen. Er zijn meerdere mensen gedefenestreerd (uit het raam gegooid), vaak als uiting van grote woede onder bevolking tegenover de gevestigde orde. Het gebeurde ook in Nederland.
Het overkwam de 13de-eeuwse edelman Wolfert I van Borselen. In 1296 werd de graaf van Holland, Floris V door zijn edelen bij kasteel Muiderslot vermoord. Na die moord werd zijn zoon Jan I van Holland als opvolger van het graafschap aangewezen. Jan was echter nog een kind en Wolfert I van Borselen stond hem bij. Hij trok echter veel macht naar zich toe, wat tot onvrede bij andere edelen leidden. Wolfert wist zich van concurrenten te ontdoen en verrijkte vooral zichzelf. Hij was op dat moment een van de belangrijkste edelmannen in het graafschap Holland.
In 1299 werd echter een samenzwering tegen hem beraamd. Wolfert werd door zijn eigen edelen verraden. Het volk werd tegen hem opgezet wat ertoe leidden dat hij op 1 augustus 1299 uit een raam in (mogelijk) Delft is gegooid om vervolgens gelyncht te worden door een woedende menigte. Op latere tekeningen waaronder van Jan Luyken zien we deze defenestratie. Het zal niet de laatste keer zijn dat defenestreren werd toegepast.