Was de Slag bij Overloon in 1944 de enige tankslag op Nederlandse bodem?
Na het mislukken van Operation Market Garden bij Arnhem wilden de geallieerden via Overloon en Venray oprukken naar Venlo.
Het lukte de Amerikanen tussen 28 september en 8 oktober 1944 niet om Overloon in te nemen. De verliezen waren enorm.
Op 11 oktober openden meer dan 200 geallieerde kanonnen het vuur. Er werden in zo’n 25.000 granaten richting het dorp geschoten. Overloon veranderde in één grote ruïne. Het dorp werd vervolgens ingenomen en de Duitsers trokken zich terug achter de Loobeek, ook wel de ‘bloedbeek’ genoemd. De strijd kostte aan zo’n 2000 militairen en 600 burgers het leven. Het tragische was dat de operatie na de bevrijding van Venray werd stopgezet, omdat de geallieerde troepen elders harder nodig waren.
Vaak wordt de Slag bij Overloon gezien als de enige tankslag op Nederlandse bodem, maar dat klopt niet helemaal. Hoewel er enorm veel tanks werden ingezet en kapotgeschoten, vonden er amper tankduels plaats. In plaats daarvan werden veel tanks het slachtoffer van mijnenvelden, antitankwapens, en zwaar geschut.
Na de oorlog was het gebied rond Overloon nog bezaaid met Duits, Brits en Amerikaans oorlogsmaterieel. Veel van de voertuigen die vandaag de dag in het museum te vinden zijn waren daar toen achtergelaten. Wist je dat het Oorlogsmuseum Overloon zijn deuren al in 1946 opende? Dat maakt het het oudste Tweede Wereldoorlog museum van West-Europa.
Luister nu de 57e aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast in je favo podcast-app om meer over dit onderwerp te weten te komen.