Het wonder van Nederland: De Zuiderzeewerken
De Zuiderzeewerken zijn één van de meest indrukwekkende waterbouwkundige prestaties in de geschiedenis van Nederland (en van de wereld).
Dit project, dat startte in de vroege 20e eeuw, veranderde de verraderlijke Zuiderzee in een veilige, vruchtbare regio. De eerste plannen voor de inpoldering van de Zuiderzee dateren al uit de 17e eeuw maar in de late 19e eeuw en begin 20e eeuw werden de plannen onder aanvoering van ingenieur Cornelis Lely gerealiseerd. In 1924 werd begonnen met de aanleg van de Amsteldiepdijk, ook wel de korte Afsluitdijk genoemd, in de huidige gemeente Hollands Kroon.
De Amsteldiepdijk maakte het eiland Wieringen vast aan Noord-Holland. De lessen die daar getrokken werden maakten de weg vrij voor grotere projecten. In 1930 werd bijvoorbeeld de Wieringermeerpolder drooggelegd. Met dit project groeide Nederland met 20.000 hectare. Deze polder werd aangelegd om nieuwe landbouwgrond te winnen, maar ook om Nederland beter te beschermen tegen het water.
Na de aanleg van de Wieringermeerpolder in de Zuiderzee volgde de Afsluitdijk (1932), de Noordoostpolder (1942), Oostelijk Flevoland en de dijk naar het eiland Marken (1957), Zuidelijk Flevoland (1968) en tot slot de Houtribdijk (1975). De Zuiderzeewerken leverden Nederland ruim 165.000 hectare nieuw land op. Uiteindelijk kwamen niet alle oorspronkelijke ideeën uit, zo is de Markermeer nooit ingepolderd.
In de 60e aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast duiken we voor de gemeente Hollands Kroon in deze waanzinnige geschiedenis. We spreken hiervoor met geograaf en historicus Willem van der Ham. De aflevering is nu te beluisteren op onze website en in je favoriete podcastapp.