Aan de oostkust van India is een Nederlands kerkhof te vinden uit de 17e eeuw

Aan de oostkust van India is een Nederlands kerkhof te vinden uit de 17e eeuw

Naast het kerkhof zijn daar ook de resten van Casteel Geldria te vinden, een voormalig fort van de VOC

DOOR:
Axel Stam
Wednesday
14
August
2024
Aan de oostkust van India is een Nederlands kerkhof te vinden uit de 17e eeuw

De meeste mensen weten van de aanwezigheid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in Zuidoost–Azië (Indonesië en Maleisië). Wat minder mensen weten is dat ze in 1613 een handelskantoor stichtten aan de oostkust van India. Het groeide uit tot Casteel Geldria (tegenwoordig Pulicat). Het was het eerste VOC-fort dat buiten Zuidoost-Azië gebouwd werd.

De Nederlanders waren echter niet de enige die actief waren in India. Een aantal jaar eerder was er voor de kust van India al een kleine Nederlands-Portugese oorlog uitgevochten. Aan de oostkust van India waren de Portugezen echter zwak en zag de VOC mogelijkheden. Het was het begin van een strijd waarin de Nederlanders in dat deel van Azië de Portugezen verdreven als belangrijkste aanwezige Europese macht.

Casteel Geldria was van 1616 tot 1689 het hoofdkwartier van de VOC aan de oostkust van India. De naam Geldria zou afkomstig zijn van de oprichter van het fort: De in Gelderland geboren Wemmer van Berchem. Er werd vanuit het fort vooral in textiel en buskruit gehandeld. Er was in de jaren twintig van de zeventiende eeuw zelfs een kruitfabriek gevestigd.

Na 1689 wisselde het fort een aantal keer van eigenaar en werd het in 1806 door de Britten opgeblazen. De overblijfselen van het fort zijn echter bewaard gebleven, evenals het kerkhof. Mocht je in de buurt zijn, dan kan je de indrukwekkende grafmonumenten nog steeds in Pulicat (Madras) bezoeken.

No items found.