Lichaam Jan van Leiden hing bijna 50 jaar aan de kerk van Münster

Lichaam Jan van Leiden hing bijna 50 jaar aan de kerk van Münster

Ben je in het Duitse Münster en werp je een blik op de kerk dan zie je daar drie kooien hangen. In een van die kooien werd in 1536 het lichaam van een Nederlander gestopt

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
17
September
2024
Lichaam Jan van Leiden hing bijna 50 jaar aan de kerk van Münster

Het lichaam van Jan van Leiden zou tot 1585 (49 jaar!) aan de kerk van Münster gehangen hebben. Dezelfde Jan van Leiden is vereeuwigd in een Nederlands spreekwoord: ‘Je ergens met een jantje-van-leiden van afmaken’. Dit betekent dat je niet je uiterste best doet.

Jan Beukelszoon werd in 1509 geboren in de stad Leiden. Hij was een manusje van alles in en rond Leiden. Op vierentwintig jarige leeftijd leerde hij de wederdoper Jan Matthijs kennen. De wederdopers waren een beweging tijdens de Reformatie die stelde dat alleen gelovigen gedoopt mochten worden. Dat betekende dat alleen volwassenen gedoopt konden worden en dat mensen die als kind gedoopt waren opnieuw gedoopt moesten worden.

Jan voegde zich in 1534 bij de wederdopers in Münster. Daar had de groepering een meerderheid gekregen in het stadsbestuur. De stad werd zodoende een wederdopers bolwerk. Jan van Leiden werkte zich op tot de leider en begon zichzelf koning van het Koninkrijk Sion te noemen. Het radicaliseerde verder in Münster. Alle boeken werden verbrand, geld werd afgeschaft en op overtreding van de tien geboden stond de doodstraf. Jan van Leiden voerde ook polygamie in en had zelf 17 vrouwen.

Het rijk van Jan van Leiden kwam op 25 juni 1535 ten einde toen de troepen van de bisschop door middel van verraad Münster innamen. Jan werd gevangengenomen en na ongeveer een half jaar als bezienswaardigheid door het omliggende land gevoerd te zijn werd hij samen met twee anderen geexcecuteerd. Hun lichamen werden in de ijzeren kooien aan de Sint Lambertuskerk in Munster tentoongesteld. Ze bleven daar bijna 50 jaar hangen. Vandaag de dag zijn de replica’s van deze kooien nog te zien op de kerk.

No items found.