Bijzondere atlas uit 1375 laat het Europa uit de middeleeuwen zien
De Catalaanse Wereldatlas is een pareltje van middeleeuwse cartografie. Hij is ontworpen door de Joodse Abraham Cresques en zijn zoon Jehoeda.
De atlas bestaat uit acht gedetailleerde panelen waarmee de wereld van de Atlantische Oceaan tot China in kaart is gebracht. Wat deze atlas zo bijzonder maakt? Het is een van de eerste kaarten die de inzichten van reizigers zoals Marco Polo integreert met de stijl van portolanen – uiterst nauwkeurige zeekaarten die havens, kusten en zeilroutes weergaven.
De opdrachtgever was het hof van Aragón (koninkrijk in het oosten van Spanje). De atlas werd geschonken door troonopvolger Johan I aan de Franse kroonprins Karel. Tegenwoordig wordt dit meesterwerk bewaard in de Nationale Bibliotheek in Parijs.
Cresques woonde op Mallorca, wat in die tijd een toonaangevend centrum was voor cartografie. Op dit centraal gelegen eiland onderhielden de cartografen nauwe connecties met onder andere Sicilië en hadden ze toegang tot zowel Arabische als Joodse geografische kennis. De Atalas bestaat uit zes op houten panelen geplakte vellen (65 x 50 cm elk).
Mallorca, het thuis van de Cresques’ en in die tijd een toonaangevend centrum voor cartografie, speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de atlas. Met invloedrijke connecties naar Sicilië en toegang tot zowel Arabische als joodse geografische kennis, slaagden vader en zoon erin een ongeëvenaarde weergave van de wereld te creëren. De eerste twee panelen bevatten teksten over kosmografie, astronomie en astrologie. De overige panelen tonen West- en Oost-Azië, en het Middellandse Zeegebied in de herkenbare stijl van portolanen. Echt een fascinerend meesterwerk in de cartografie!
Kaart in hoge kwaliteit:
https://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Cresques#/media/File:El_mar_Mediterr%C3%A1neo_en_el_Atlas_catal%C3%A1n_de_Cresques_Abraham.jpg