De schat van Hoogwoud is voor Nederland de middeleeuwse vondst van de eeuw

De schat van Hoogwoud is voor Nederland de middeleeuwse vondst van de eeuw

De schat van Hoogwoud werd in 2021 gevonden door de 27-jarige detectorzoeker Lorenzo Ruijter

DOOR:
Axel Stam
Sunday
18
February
2024
De schat van Hoogwoud is voor Nederland de middeleeuwse vondst van de eeuw

Deze bijzondere vondst was bij de bekendmaking wereldnieuws en is nu te zien in de tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Lorenzo vond vier versierde gouden hangers, twee stroken goudblad en 39 zilveren munten. De munten werden gedateerd rond 1190-1248. Nader onderzoek toonde aan dat het goud zo’n twee eeuwen ouder was, uit 1000-1050.

De sieraden zijn waarschijnlijk in het huidige Duitsland gemaakt, maar vertonen ook oosterse en noordse invloeden. De twee hangers zijn gegraveerd en twee zijn versierd met hele dunne, gedraaide draadjes gemaakt van goudbolletjes (filigraan). Door de wat kwetsbaar ogende ophangbeugels wordt er gesuggereerd dat ze aan een band of kap gedragen zouden zijn in plaats van in de oren, wat eerder werd gedacht.

In de periode dat de schat begraven werd was het onrustig rond Hoogwoud. Er woedden verschillende oorlogen tussen de West-Friezen en het graafschap Holland. Graaf Willem II van Holland sneuvelde zelfs in die periode. (Luistertip: 5e aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast).

Goud is het meest gerecyclede materiaal ter wereld. Dat maakt deze schat extra bijzonder. Vaak werden oude sieraden snel omgesmolten naar iets nieuws. Toch is hier besloten om de sieraden twee eeuwen te bewaren, voordat het in de grond werd gestopt. Gouden sieraden uit het midden van de Middeleeuwen zijn heel bijzonder en er liggen er nog meer in de vitrine. Ga dus snel nog even kijken bij deze bijzondere vondsten in het Rijksmuseum van Oudheden. De tentoonstelling loopt t/m 17 maart 2024.

Bronnen:

Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie West-Friesland

Foto Schatvondst Hoogwoud, AWF Fleur Schinning

No items found.