De stippenkaart is misschien wel de meest beruchte kaart van Amsterdam ooit
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de Duitse bezetter in Nederland met het in kaart brengen van de Joodse bevolking
In de stad Amsterdam waar van oudsher veel joden woonden werd dit uitgebreid aandacht gegeven. In 1941 werd door de Gemeente Amsterdam de beruchte stippenkaart vervaardigd. Voor elke 10 Joodse mensen werd er een stipje op de kaart gezet.
We zien op de kaart een groot aantal stipjes in de buurt van het Waterlooplein en in de Plantage- en Transvaal buurt. Van de 140.000 Nederlandse joden woonden er rond de 80.000 in Amsterdam. Dit was een significant deel van de Amsterdamse bevolking. In de volksmond werd de stad ook geregeld Mokum genoemd. Mokum is een Jiddisch woord (de gemeenschappelijke taal van de Europese joden). Mokum betekend stad of plaats.
Rond de tijd dat de kaart werd gemaakt werd ook de Joodse Raad opgericht door de Duitse bezetter. Deze organisatie moest de Joodse gemeenschap in Amsterdam besturen. De bezetter gaf anti-Joodse maatregelen door aan de raad. Die maatregelen werden vervolgens weer opgelegd aan de gemeenschap door de raad.
Mede door deze kaart was het voor de Duitsers in Amsterdam inzichtelijk waar de Joodse mensen woonden. Naast de stippenkaart werden er ook nog kaarten gemaakt die bijvoorbeeld Joodse bedrijven aanduidden in de stad. In Nederland werd uiteindelijk 70% van de Joodse bevolking vermoord door de Duitsers. Dit was een veel hoger percentage dan in de Europese landen om ons heen.
Bron: @niodamsterdam