De vierde musketier sneuvelde tijdens het Beleg van Maastricht in 1673

De vierde musketier sneuvelde tijdens het Beleg van Maastricht in 1673

Wie kent hem niet? De vierde musketier, alias D’Artagnan. Het bijzondere is dat deze persoon echt heeft bestaan

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
18
June
2024
De vierde musketier sneuvelde tijdens het Beleg van Maastricht in 1673

Zijn naam was Charles de Batz de Castelmore en hij werd in 1611 geboren rond Lupiac in het zuidwesten van Frankrijk. Dit gebied staat beter bekend als de Gers (Gascogne). Charles vertrok op jonge leeftijd naar Parijs en rees al snel in rang. Hij trad uiteindelijk toe tot de Musketiers, een soort elitekorps binnen het Franse leger die belast was met het beschermen van de koning.

Charles raakte op die manier nauw betrokken bij de Franse elite, hij werd zelfs een vertrouweling voor koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De koning die bekendstaat om zijn absolute monarchie en zijn absurde regeringstermijn van 72 jaar. Door zijn trouwe dienst werd hij onder andere benoemd tot gouverneur van Lille.

We kennen d’Artagnan veel beter door de roman ‘De drie Musketiers’ geschreven door Alexander Dumas in de 19e eeuw. Hier wordt de ‘jonge’ d’Artagnan weggezet als een vechtjas die met alles en iedereen ruzie maakt. De boeken over de drie musketiers dragen bij aan de wereldberoemde status en de mythe rondom zijn persoon. In werkelijkheid blijft onze Charles de koning en zijn land trouw.

In 1672 viel Lodewijk XIV tijdens het rampjaar de Republiek binnen. Hij kwam bij Lobith het land binnen met zo’n 120.000 soldaten. In 1673 sloot ook d’Artagnan zich aan bij deze veldtocht. Hij was al ruim 60 jaar oud toen hij in juni van dat jaar voor de poorten van Maastricht stond. Rond de Tongersepoort werd Charles uiteindelijk in zijn keel geraakt door een musketkogel. Hij stierf aan zijn verwondingen en het is niet duidelijk wat er met zijn lichaam is gebeurd. Er wordt gesuggereerd dat hij begraven ligt in de kerk van de plaats Wolder (onderdeel van Maastricht), maar daar is geen bewijs voor.

Er staat rond de plek waar hij is overleden een standbeeld met de bekende wapenspreuk: Een voor allen en alle voor een. Wil je nog meer over D’Artagnan weten? Luister dan de 34e aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast!

No items found.