Japanse 'zeemeerminnen' werden eeuwen geleden al in Nederland verzameld
Deze zeemeermin lag in de 19e eeuw in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden (KKZ) in Den Haag.Een museum dat zich ooit in het huidige Mauritshuis bevond.
In het KKZ waren zo’n 10.000 objecten te zien en het was gratis te bezoeken. Na de sluiting van het museum in 1875 werd de collectie onderverdeeld onder andere musea in Nederland, daaronder was ook deze zeemeermin uit Japan.
Dit bijzonder uitziende wezen is eigenlijk een samenvoeging van verschillende dieren. Zo is de staart van een zalm, de huid van een aap en de kaak van een hond. Deze zeemeermin werd in Japan ‘ningyo’ genoemd wat letterlijk mens-vis betekend. In de Japanse cultuur betekende een zeemeermin voorspoed en onsterfelijkheid. Deze curiositeiten werden ook door Europeanen echter gretig verzameld.
Nederland was lange tijd het enige westerse land wat handel mocht drijven met Japan. Die handel speelde zich af op het kleine eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Naast de handel in goederen als zijde en porselein werd er ook in dit soort ‘rariteiten’ gehandeld.
Luister nu de 51e aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast waarin we in gesprek gaan met de conservatoren van het Mauritshuis. We vragen ze alles over het KKZ en de tentoonstelling: Het verdwenen museum. Sommige van de objecten van het voormalige KKZ zijn hiervoor namelijk terug gebracht naar het Mauritshuis. Bezoek de tentoonstelling tot 5 januari 2025.