De kolonie Nederlands-Brazilië door de ogen van Haarlemmer Frans Post
Als twintiger vertrok Frans Post een aantal jaar naar de recent op de Portugezen veroverde kolonie. Hij bleef de rest van zijn leven Braziliaanse landschappen schilderen
Frans Post werd geboren in 1612 in Haarlem. Als jongere broer van de bekende architect (van oa Paleis Huis ten Bosch) en schilder Pieter Post kwam hij in aanraking met de schilderkunst. Op jonge leeftijd werd Frans meegevraagd voor een reis naar de kolonie Nederlands-Brazilië.
In 1630 werd deze kolonie door de West-Indische Compagnie veroverd van de Portugezen. Om het veroverde gebied te besturen was een gouverneur nodig. In 1636 werd daarom Johan-Maurits van Nassau-Siegen, het petekind van Prins Maurits, naar Nederlands-Brazilië gestuurd. Hij vertrok met een groot gevolg die kant op, waaronder Frans Post.
In Brazilië begon Post landschappen te schilderen, waarbij hij ook de lokale bevolking en tot slaaf gemaakten afbeeldde. Deze laatste werden vanuit Afrika naar de kolonie verscheept om onder andere suiker te verbouwen op een van de velen plantages.
Na zeven jaar in Nederlands-Brazilië keerde Frans terug naar Nederland. Eenmaal terug ging hij door met het schilderen van Braziliaanse landschappen. Zijn werken verkochten tientallen jaren later nog steeds erg goed. Hoe langer het Braziliaanse avontuur terug was voor Post, hoe fantasierijker zijn schilderijen werden. Zelfs de Zonnekoning Lodewijk XIV kocht enkele schilderijen van Post, daarom hangen ze vandaag de dag ook in het Louvre.
Wil je meer weten over Frans Post? Luister dan naar de nieuwste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. We namen tijdens de Maand van de Geschiedenis namelijk een live podcast op in Kasteel Radboud over onder andere Frans Post.
🖼️1: Gezicht op Olinda, Brazilië, Frans Post, 1662