Het bizarre Japanse themapark 'Huis ten Bosch'

Het bizarre Japanse themapark 'Huis ten Bosch'

Huis ten Bosch is een park vlakbij het Japanse Nagasaki. De oprichter Yoshikuni Kamichika maakte in 1979 een reis door Europa om inspiratie op te doen.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
1
October
2024
Het bizarre Japanse themapark 'Huis ten Bosch'

Kamichika bezocht ook Nederland en werd groot fan. De polders, kanalen en grachtenpanden hadden zo’n grote indruk op hem gemaakt dat hij besloot zijn park het thema ‘Nederland’ te geven.

Halverwege de 17e eeuw kreeg de Verenigd Oost-Indische Compagnie (VOC) van Japan een kunstmatig eilandje in de baai van Nagasaki genaamd Deshima. Dit werd gebruikt als handelspost. In die tijd waren de Nederlanders de enige Europeanen die werden getolereerd door de Japanners. De eerdere handelsbetrekkingen en de, in tegenstelling tot andere Europese landen, gematigde Nederlandse religieuze zendingsdrang liggen hier waarschijnlijk aan ten grondslag. Deze unieke positie zou Nederland tot in de 19e eeuw behouden. De verhalen van samenwerkingen tussen de landen gaven attractiepark ontwikkelaar Kamichika het idee om Deshima na te maken en de Nederlandse stadsplanning en bouwstijl te combineren met Japanse technologie.

Het park opende zijn deuren in 1992 en had in totaal 2.5 miljard dollar gekost. Als animatie loopt er bijvoorbeeld een Loeki de Leeuw mascotte rond. De informatiecentra op het park heten ook VVV-kantoren. Het is echt bizar hoe veel Nederlandse gebouwen exact zijn nagemaakt. Een bezoek aan het park schijnt voor Nederlandse toeristen wel even wennen te zijn.

No items found.