Eeuwen geleden gingen Nederlandse jongeren al op een Grand Tour door Europa

Eeuwen geleden gingen Nederlandse jongeren al op een Grand Tour door Europa

In de zeventiende en achttiende eeuw maakten Nederlandse jongeren uit vooraanstaande families een reis door Europa om hun geest te verrijken

DOOR:
Bartholomaeus van Veen
Thursday
19
September
2024
Eeuwen geleden gingen Nederlandse jongeren al op een Grand Tour door Europa

Deze educatiereis was bedoeld als sluitstuk van hun maatschappelijke opleiding. Wanneer de jongemannen de universiteit succesvol hadden afgerond, kregen zij de kans om landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Engeland te verkennen. Op deze educatiereis, vaak de 'grand tour' genoemd, bezochten de jongemannen de beste universiteiten van Europa om contact te leggen met gerenommeerde geleerden of om een graad te behalen.


Na zeven jaar studeren en het behalen van twee bachelordiploma's begin ik aan mijn eigen 'grand tour', die gezien kan worden als een pelgrimstocht voor de kunst. In elke stad zal ik de musea bezoeken en proberen de geschiedenis tastbaar te maken. Dit proberen doe ik door als trotse Amersfoorter in de voetsporen te treden van grote namen uit de Amersfoortse geschiedenis.


Vanuit Amersfoort start ik de motor van mijn Volvo, en na een bezoek aan Gent en Parijs zal ik neerstrijken in Bourges. Hier zal ik in de voetsporen treden van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), geboren te Amersfoort op 14 september 1547 in de Bollenburg. Na het afronden van zijn Latijnse school ging Oldenbarnevelt in het buitenland studeren. Zo studeerde hij in 1567 in Bourges en in 1569-1570 vermoedelijk aan de universiteit van Padua. Na enige omzwervingen zal ik ook in deze stad de voetsporen van Oldenbarnevelt opsporen en natuurlijk een bezoek brengen aan de Cappella degli Scrovegni met de prachtige fresco’s van Giotto.


De reis vervolgt zich via Avignon en Florence naar Rome om in de voetsporen te treden van de Amersfoortse schilders Caspar van Wittel (1653-1736) en Mathias Withoos (1627-1703). Caspar van Wittel arriveerde in 1675 in Rome. Hier ontwikkelde hij een innovatieve schildertechniek, gebaseerd op het gebruik van een camera ottica. Een camera ottica is een optisch apparaat dat een lichtbeeld van een scène of object projecteert op een oppervlak, waardoor het eenvoudiger wordt om dit beeld vast te leggen op een schilderij. Door het gebruik van dit apparaat kon Van Wittel innovatieve schilderijen componeren, zowel in vorm als inhoud. Van Wittel wordt gezien als een van de grondleggers van de veduta, schilderijen die op een gedetailleerde manier een landschap of stadsgezicht vastleggen. De schilder Mathias Withoos (1627-1703) arriveerde zo’n 25 jaar eerder in Rome. In 1647 vertrok deze fijnschilder naar Rome om zijn schilderstudie voort te zetten. Daar raakte hij in de gunst van kardinaal Leopoldo de Medici (1617-1675) door zijn gedetailleerde schildertechniek. Hij werd in Rome ook lid van de Bentvueghels, een baldadig broederschap van Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars.


Op deze reis zal ik, net als de jongemannen die op de ‘grand tour’ gingen, een reisverslag maken ten behoeve van introspectie. Natuurlijk zal ik, eveneens als deze jongemannen, het reisverslag opfleuren met poëzie. Dit zal allemaal te volgen zijn op mijn Insta @Bartholomaeus.v.veen

No items found.