De sluier van mysterie rond de 17e eeuwse 'Nederlandse' schilder Monogrammist I.S.

De sluier van mysterie rond de 17e eeuwse 'Nederlandse' schilder Monogrammist I.S.

Tijdens een bezoek aan het Nationaal Museum Zweden stuitten wij op een heel bijzonder schilderij, waarschijnlijk gemaakt door iemand uit de Nederlanden

DOOR:
Lars Boon
Thursday
3
October
2024
De sluier van mysterie rond de 17e eeuwse 'Nederlandse' schilder Monogrammist I.S.

Het werk met de man met de vergrootte neus trok in het museum direct onze aandacht. Bij het lezen van het bordje zagen wij dat de maker onbekend is en bekendstaat als de ‘Nederlandse’ Monogrammist I.S.

Er wordt aangenomen dat Monogrammist I.S. in Nederland actief is geweest van 1632 tot 1658. Het is niet duidelijk of de kunstenaar in Nederland geboren is. Het vermoeden is dat hij/zij in Leiden werkzaam is geweest en vervolgens richting Scandinavië is vertrokken. De naam Monogrammist I.S. is afkomstig van de manier waarop de schilderijen zijn gesigneerd. We zien namelijk de signatuur met het monogram van een I en een S, als een soort dollarteken $, op het doek staat.

Er zijn meerdere schilderijen overgeleverd van deze mysterieuze kunstenaar. Het zijn voornamelijk tronies, dat zijn portretten van naamloze modellen. Het schilderij met de man en de vergrote neus is erg opvallend. Er wordt tegenwoordig gesuggereerd dat de man last heeft van de aandoening rhinophyma.

In Nederland heeft het @museumcatharijneconvent nog een schilderij van Monogrammist I.S. in de collectie. Verder zien we verspreid over Europa geregeld een schilderij van deze schilder tentoongesteld. De stijl doet de kijker vaak denken aan Rembrandt van Rijn en Jan Lievens, beide Leidse schilders en misschien wel een inspiratiebron voor de mysterieuze kunstenaar. Wie deze persoon echt was zullen we misschien wel nooit weten.

No items found.