Toen & Nu: Bijna 500 jaar oude Drommedaris in Enkhuizen

Toen & Nu: Bijna 500 jaar oude Drommedaris in Enkhuizen

Deze voormalige stadspoort is gebouwd in 1540 en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
27
August
2024
Toen & Nu: Bijna 500 jaar oude Drommedaris in Enkhuizen

Deze week in de Toen&Nu rubriek een bijzonder gebouw in Enkhuizen. Deze stadspoort uit 1540 stond eerder bekend als de Zuiderpoort of de Ketenpoort maar werd vanaf de 18de-eeuw ‘De Drommedaris’ genoemd (met een dubbele M).

De poort beschermde de bedrijvige haven van de stad. Enkhuizen was onder andere nauw betrokken bij de haringvisserij, wat nog terug te zien is op het stadswapen waarop drie haringen zijn afgebeeld (📸4). Ook op De Drommedaris is dit stadwapen te zien. Na de 80-jarige Oorlog werd ‘De Drommedaris’ opgemetseld tot de hoogte van vandaag de dag. Er werd in die tijd ook een torentje opgemetseld waarin een carillon werd geplaatst. Dat klokkenspel wordt tegenwoordig nog bespeeld. De verdedigende functie heeft De Drommedaris niet meer, nu is er een cultureel centrum in gevestigd.

📸1: De Zuiderpoort of Ketenpoort voor 1649 (@nharchief)
📸2: Drommedaris rond 1930 (@nharchief)
📸3: Vandaag de dag

Dank aan @rare_straatnamenwandeling voor het delen van deze Toen & Nu! Heb jij ook leuke Toen&Nu foto’s van je dorp, stad of misschien wel van je eigen huis? Deel die dan met ons! We zullen op deze manier proberen de bekende en onbekende plekken in Nederland aan jullie allemaal te laten zien.

Hoe doe je mee?
Mail de foto’s (in het liefste hoge kwaliteit) naar:
📩info@thedutchhistorian.nl📩

No items found.