Het verdwenen eiland Schokland in de Noordoostpolder

Het verdwenen eiland Schokland in de Noordoostpolder

Schokland was ooit een eiland in de Zuiderzee waar meer dan 700 mensen woonden. Het was een gemeenschap van vissers.

DOOR:
Axel Stam
Saturday
10
February
2024
Het verdwenen eiland Schokland in de Noordoostpolder

Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder tussen 1937 en 1942 is het voormalige eiland onderdeel geworden van Flevoland. Vanwege de enorme hoeveelheid archeologische ontdekkingen is Schokland in 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst, als eerste Nederlandse vermelding.

Vanaf de 12e eeuw zijn er een aantal terpen gebouwd op Schokland: Zuidpunt, Zuidert, Middelbuurt en Emmeloord. Deze terpen waren de enige manier om droge voeten te houden. In de 17e eeuw stond het water zo hoog dat de bewoners zich op scheepvaart en visserij gingen leggen. Landbouw was door de stijging wat het water onmogelijk geworden.

Uiteindelijk eindigde het verhaal van de ‘Schokkers’ op tragische wijze. De regering besloot in 1859 het eiland te ontruimen, wegens het blijvende gevaar op overstromingen en tevens armoede onder de bevolking. Ruim 600 mensen werden naar het vaste land verhuisd.

Voor The Dutch Historian Geschiedenis Podcast waren we in de Noordoostpolder. We hebben de nieuwste aflevering (nummer 18) namelijk opgenomen op Schokland samen met journaliste en historicus Eva Vriend. We spraken over Schokland, de drooglegging van de Noordoostpolder en haar fantastische boek ‘Het Nieuwe Land’. Luister de aflevering nu via Spotify, Apple Podcasts en Podimo.

No items found.