Het Amerikaanse stadje Pella in de staat Iowa is gek van Nederland
Bakkerij van der Ploeg, uitgestrekte tulpenvelden en molens in de voortuinen. Het klinkt als een Noord-Hollands dorp, maar het is de plaats Pella in de Verenigde Staten.

Rond de jaren 30 van de negentiende eeuw vond er een strijd plaats binnen de protestantse kerk in Nederland. De zogenaamde Nederlandse Hervormde Kerk zou het niet zo nauw nemen met de religieuze kernwaarden. De orthodoxe groepering die dit vond zou zich in 1834 afsplitsen en de Gereformeerde Kerk starten. Twee Nederlandse dominees van deze afgesplitste groep besloten met een aantal volgelingen naar de Verenigde Staten te verhuizen.
Dominee Albertus van Raalte, ging in de Amerikaanse staat Michigan wonen en stichtte daar de plaatsen Zeeland en Holland. De andere dominee genaamd Hendrik Scholte kocht via zijn kennis, de nu wereldberoemde Abraham Lincoln, een stuk grond. Met zo’n 800 andere immigranten vestigde Scholte zich op de prairie van Iowa. Hier ontstond een plaatsje dat hij Pella noemde en dat vandaag de dag nog steeds bestaat.
Pella wordt ook wel America’s Dutch Treasure genoemd en telt een groot aantal inwoners met Nederlandse voorouders. De Nederlandse invloeden zijn goed terug te zien op de foto’s. Er wordt zelfs Pella-Nederlands gesproken, wat gebaseerd is op een Zuid-Gelders dialect. Er wonen vandaag de dag zo’n 10.000 mensen in Pella en het is in Amerika bekend om het jaarlijkse ‘Tulip Time’ tulpenfestival. Er is zelfs een ‘kerstmarkt’ en Sinterklaas komt jaarlijks op een boot het stadje in.
Op het dorpsplein staat de Vermeer, een Nederlandse molen. Er is een hogeschool waar Nederlands gedoceerd wordt en het oude woonhuis van de dominee is tegenwoordig een museum. Het stadje heeft tegenwoordig zowel een hervormde als een gereformeerde kerk die doen denken aan Nederland in het begin van de 20e eeuw. Grappig feitje is dat de staat Iowa drie keer zo groot is als Nederland. Er wonen echter maar 3 miljoen mensen. Deze mensen zijn wel verantwoordelijk voor 10% van de totale Amerikaanse voedselvoorziening.
