En krijg automatisch alle laatste artikelen in je inbox, en updates over, boeken, tentoonstellingen, tours en events.
Het leven van Borri is zo bizar dat je zou denken dat het rechtstreeks uit een Hollywood-film script komt
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de Duitse bezetter in Nederland met het in kaart brengen van de Joodse bevolking
Deze week in de rubriek Toen & Nu hebben we een bijzonder gebouw uit de achttiende eeuw in Amsterdam
Als je goed kijkt kan je op heel veel verschillende plekken in Amsterdam het oude stadszegel vinden
De Bijlmer is van oorsprong een dorp aan een oud meer, de Bijlmermeer. Het verdween al in de 17e eeuw, nadat het er meerdere inpolderingen plaatsvonden
Tijdens deze oorlog had het neutrale Nederland dus ook wel degelijk last van onrust. Bij deze gebeurtenis waren het de vrouwen die in opstand kwamen.
Mislukte huwelijken, echtscheidingen en onwettige kinderen zijn altijd onderdeel geweest van de geschiedenis.
De vroege 20ste eeuw was voor Amsterdam een buitengewoon spannende tijd. De stad kampte met een enorme woningnood en moest tegelijkertijd een moderniseringsslag maken.
Het is weer winter, dus hoog tijd om een van de meesters van de winterlandschappen te behandelen
Vroeger werd er in Amsterdam aan palingtrekken gedaan. Hierbij werd een levende paling aan een touw gebonden en over de grachten gespannen.
Op 4 augustus 1914 werd België in de Eerste Wereldoorlog getrokken. Zonder een formele oorlogsverklaring viel Duitsland het land binnen.
Aan het Frederiksplein in Amsterdam staat tegenwoordig het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank, maar ooit stond hier iets anders.
Ans van Dijk is bekend komen te staan als een van de bekendste Nederlandse collaborateurs van de Tweede Wereldoorlog.
In 1535 vond de Wederdopersoproer in Amsterdam plaats. Op 10 mei van dat jaar namen zo’n veertig volledig naakte, maar gewapende Wederdopers het stadhuis op de Dam in.
Tijdens de zogenaamde IJzeren Eeuw groeide de stad Amsterdam enorm. Het Stadsarchief heeft een animatie laten maken van hoe de stad veranderde.
Tijdens de 17e eeuw groeide Amsterdam razendsnel. Het Stadsarchief Amsterdam heeft een animatie laten maken over de ontwikkeling van de stad tijdens deze Gouden Eeuw
De Vrije Sekspartij, met aan het hoofd Hans Hofman, was een politieke partij die deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 in Amsterdam.
Een paar eeuwen geleden was het wonen in een stad als Amsterdam geen pretje.
Dit zijn de portretten van de twintigjarige Gerard Bicker, vader Andries Bicker en moeder Trijn Tengnagel.
Jan van Speijk is in de 19e eeuw tot nationale held verheven en heeft een praalgraf in @denieuwekerk in Amsterdam.
Een kunstbunker in de duinen van Castricum
In de Eerste Wereldoorlog werden postduiven gebruikt om berichten van het front te sturen of om spionage foto’s te maken.
Den Haag is sinds de graven van Holland zich daar in de middeleeuwen vestigden het bestuurscentrum van ‘Nederland’.
Nadat we gister op de Dam waren en een toen&nu foto plaatsten kregen we een hoop vragen.
Ongeveer een jaar na de bevrijding van Nederland besluit Winston Churchill met zijn vrouw een bezoek te brengen. Hij bezoekt Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Het is vandaag 347 jaar geleden dat Nederland de Noord-Amerikaanse kolonie Nieuw Nederland officieel overdroeg aan de Engelsen. Nieuw Amsterdam werd New York.
Veel straatnamen liggen tegenwoordig onder vuur. Veel straatnamen zijn ook vernoemd naar personen die 99,9% van de mensen niet kent. De Generaal Vetterstraat is er zo een.
Het scheelde niet veel of het enorme feest dat losbarstte na de EK winst van 1988 was veranderd in een nachtmerrie.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) stond aan de basis van de 17e eeuw in Nederland. Aan de basis van de compagnie stonden de houten schepen.
Steden groeien en volgens het @statistiekcbs woont in 2035 drie kwart van de Nederlandse bevolking in stedelijke regio’s.
In de middeleeuwen kampt Amsterdam met een probleem: schoon drinkwater. De grachten zijn zo vervuild dat er in de 15e eeuw besloten wordt het water ergens anders te halen.
In 1921 lukte het een bekende zwerver om verkozen te worden in de gemeenteraad van Amsterdam. Dit was Cornelis ‘Nelis’ de Gelder, ook wel bekend als Had-je-me-maar.
De winter van 1794-1795 was uiterst streng. Het was zo koud, dat men met een slee de gehele Zuiderzee, nu het Ijsselmeer, kon oversteken.
In 1929 doemde er boven de Nederlandse steden een enorme zeppelin op.
Weinig mensen weten dat kunst tussen 1912 en 1948 een vast onderdeel was van de Olympische Spelen.
De Amsterdammer Dirk Hartog staat bekend als de eerste Europeaan die de westkust van Australië bereikte.