'In een roes van geweld leerde Vetter de Balinezen een lesje'

'In een roes van geweld leerde Vetter de Balinezen een lesje'

Veel straatnamen liggen tegenwoordig onder vuur. Veel straatnamen zijn ook vernoemd naar personen die 99,9% van de mensen niet kent. De Generaal Vetterstraat is er zo een.

DOOR:
Axel Stam
Tuesday
21
September
2021
'In een roes van geweld leerde Vetter de Balinezen een lesje'

In Amsterdam parkeer ik mijn auto vaak aan de Anthony Fokkerweg. Deze Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer is mij welbekend en we hebben op ons account al een aantal keer aandacht aan hem besteed. Als ik richting huis loop kom ik vervolgens langs de Generaal Vetterstraat in de Hoofddorppleinbuurt. Van deze persoon had ik nog nooit gehoord, dus tijd voor wat onderzoek.
———
Jacobus Augustinus Vetter (📷3, 1837 - 1907) was een Nederlands generaal en commandant van het Nederlands Indisch leger. Hij was door de jaren heen opgeklommen in de militaire rangen en was onder andere actief in Nederlands-Indië. Bij ons onderzoek kwamen we achter verontrustende berichten. Een artikel in @trouw.deverdieping uit 1998 kopte: ‘In een roes van geweld leerde Vetter de Balinezen een lesje’.
———
Vetter werd in 1894 opperbevelhebber van een Nederlandse expeditie richting Lombok met ongeveer 2500 soldaten. Deze expeditie scheen aanvankelijk zonder bloedvergiet te verlopen. Na onoplettendheid werden de Nederlanders toch in een hinderlaag gelokt en sneuvelden er ongeveer 100 militairen en vielen er nog eens 300 gewonden. Het werd een flinke nederlaag voor het Nederlands-Indisch leger. In Nederland werd om directe actie geschreeuwd om het ‘Verraad van Lombok’ te kunnen wreken. De voorpagina’s van de Nederlandse kranten kopten: ‘We gaan naar Lombok toe, We zijn de vrede moe, En schieten met kruid en lood, die Balinezen dood’.
———
Onder leiding van Vetter werd er een wraakactie op touw gezet. Naar schatting werden daarbij meer dan tienduizend mensen gedood. Tijdens de verwoestingen en plunderingen werd ook de zogenaamde ‘Lombokschat’ buitgemaakt en naar Nederland verscheept. Deze schat bestond uit 230kg goud, 7000kg zilver en allerlei juwelen. Een deel van deze schat is in de jaren 70 teruggegeven, maar sommige delen zijn nog steeds in Nederland te zien.
📷1: 1934
📷2: 2021

No items found.