De Amsterdamse Palingoproer: Oorlog in de Jordaan
Vroeger werd er in Amsterdam aan palingtrekken gedaan. Hierbij werd een levende paling aan een touw gebonden en over de grachten gespannen.
Vanuit een bootje moesten de deelnemers de gladde paling van het touw proberen te trekken (📷1). Iedereen hoopte natuurlijk dat de deelnemers vanuit het instabiele bootje in de grachten zouden vallen. De Nederlandse overheid had dit ‘wrede volksvermaak’ echter verboden.
Aan het einde van de 19e eeuw was de Amsterdamse Jordaan een overvolle arbeiderswijk. Op 25 juli 1886 besloten een aantal Jordanezen toch een potje illegaal te gaan palingtrekken op de Lindengracht (toen nog niet gedempt). De politie werd gealarmeerd en eenmaal aangekomen maakten zij een einde aan de festiviteiten. De buurtbewoners waren het hier niet mee eens en één van de omstanders begon met een paraplu op een agent in te slaan. Het Palingoproer was begonnen.
De groep rellende buurtbewoners werd steeds groter. Er werden straatstenen richting de politie gegooid en pas na een uur of 6 werd de orde hersteld. De volgende ochtend werden de rellen voortgezet en de overheid begon zich zorgen te maken. Ze besloten om het Nederlandse leger te gebruiken om de steeds groter wordende opstand neer te slaan.
Toen de Nederlandse soldaten arriveerden werden ze bestookt met bloempotten, heet water en straatstenen. Er werd besloten om met scherp te schieten (📷2). Uiteindelijk waren er 25 doden en tientallen gewonden te betreuren. Na het Palingoproer kwam er een stortvloed aan kritiek vanuit de media richting de politie. Kritiek op politieoptredens is dus zeker niks nieuws.
Bron: @stadsarchief