Weet jij wie Aagje uit 'nieuwsgierig Aagje' is?
Wie kent de uitdrukking niet? Bijna overal in Nederland is het begrip nieuwsgierig aagje wel bekend.
Deze uitdrukking wordt al honderden jaren gebruikt in onze Nederlandse taal. Aagje blijkt een personage te zijn in een verhaal uit de Tachtigjarige Oorlog. Ze komt uit het verhaal: 'Kluchtigh Avontuurtje van 't Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen' (📷4).
————
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was Nederland verdeeld in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Na iets meer dan 40 jaar oorlog kwam er in 1609 een wapenstilstand: Het Twaalfjarig Bestand. Tijdens deze vrede waren families uit Noord-Nederland ineens in staat hun familieleden in Zuid-Nederland te bezoeken. Aagje uit het Noord-Hollandse Enkhuizen (📷3) besloot uit nieuwsgierigheid Antwerpen (📷1&2) te bezoeken, toen nog onderdeel van de Zuidelijke Nederlanden.
————
Met honderd gulden op zak ging Aagje samen met een schipper richting het zuiden. Eenmaal aangekomen in Antwerpen ontmoette ze een man die zich voordeed als haar neef. Deze zogenaamde neef zou haar de stad laten zien, maar voert haar dronken, steelt haar geld en laat haar vervolgens achter op de stoep waar ze de volgende ochtend wakker wordt met een groep verontwaardigde mensen om zich heen. Met het schaamrood op de kaken keert ze terug naar het noorden. De nieuwsgierigheid die Aagje had om Antwerpen in haar eentje te ontdekken kwam haar dus duur te staan.
————
❗Het begrip ‘een nieuwsgierig aagje’ wordt niet met hoofdletters geschreven, omdat het niet langer om een eigennaam gaat❗
————
Bronnen: @nieuwsgierigdenken / Ensie.nl / Isgeschiedenis.nl