Schotse prinses als eerste vrouwelijke beschermheilige van Nederland
Cunera van Rhenen is de beschermheilige van Rhenen. Haar verhaal stamt uit de vroege middeleeuwen, maar komt voor het eerst in de bronnen voor in het jaar 1016.
Rond 337 na Christus gaat de Schotse prinses Cunera op bedevaartstocht naar Rome. Op de terugweg over de Rijn wordt ze overvallen door plunderende nomaden. Deze zogenaamde Hunnen kregen de prinses echter niet te pakken en ze wist bescherming te vinden bij de heer van de stad Rhenen.
Cunera maakte zich zeer populair in de stad, tot ongenoegen van de vrouw van de heer. Deze werd zo jaloers dat ze de prinses besloot te wurgen met een doek. Na deze misdaad begroef ze het lichaam in de paardenstal. De resten van Cunera werden echter gevonden en daarmee was de legende geboren.
De Utrechtse bisschop Willibrord liet de Schotse prinses zo’n 300 jaar na haar dood heilig verklaren en bijzetten in de kerk van Rhenen. Er ontstond een grote bedevaart richting de Utrechtse stad. De prinses werd daarmee de eerste vrouwelijke heilige van Nederland. Sinds de middeleeuwen heeft het verhaal van de prinses echter talloze versies gekregen. Of het verhaal gebaseerd is op daadwerkelijke gebeurtenissen kan natuurlijk in twijfel worden getrokken🧐.
Het @museumcatharijneconvent heeft een stuk linnen uit de 4e of 5e eeuw in bezit waarvan wordt beweerd dat het de originele wurgdoek is van de beeldschone Schotse prinses (📷4).
📷2: Cunerakerk, Rhenen
Bronnen: Huygens ING & @museumcatharijneconvent