Powervrouw die een standbeeld verdient: Corry Tendeloo
Bij weinig mensen gaat een belletje rinkelen als de naam Corry Tendeloo (1897-1956) valt. Dat is jammer en vreemd.
Corry Tendeloo streed als kamerlid van de PVDA voor emancipatie en vrouwenrechten. Onder haar aanvoering werden enkele belangrijke voorstellen doorgevoerd die wij vandaag de dag als normaal beschouwen. In 1955 zorgde zij met haar Motie-Tendeloo voor de afschaffing van het arbeidsverbod voor getrouwde ambtenaressen. Bij wet werden secretaresses, juffen en andere vrouwen in dienst bij de overheid namelijk automatisch ontslagen als ze in het huwelijksbootje stapten.
———
Daarnaast waren getrouwde vrouwen volgens het burgerlijk wetboek ‘handelingsonbekwaam’, net als kinderen en geesteszieken. Ook hier vocht Corry Tendeloo tegen. Deze handelingsonbekwaamheid hield in dat vrouwen geen bankrekening konden openen, zelfstandig op reis konden of een hypotheek of verzekering konden afsluiten zonder toestemming van de man. De handelingsonbekwaamheid werd met hulp van Tendeloo afgeschaft in 1956.
———
Tendeloo hielp ook bij de verlening van stemrecht aan vrouwen in Suriname en zette ze zich in voor de wettelijke afschaffing van de man als hoofd van het gezin. Ze werd benoemd tot ridder in zowel de Orde van Oranje-Nassau als de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tendeloo overleed in 1956 aan de gevolgen van borstkanker. Ze is nooit getrouwd geweest. In 2016 vernoemde Amsterdam een brug naar haar. De enige Corry Tendeloo-straten liggen verstopt in wijken van Deventer en Arnhem.
———
@zeikschrift begon een petitie om een standbeeld van Corry Tendeloo te plaatsen. Al getekend?
https://www.standbeeldvoorcorrytendeloo.nl