Nederlands marineschip vermomd als tropisch eiland
Het is een legendarisch verhaal: Een Nederlands marineschip ontsnapt in maart 1942 vermomd als tropisch eiland aan de Japanners.
Door de overmacht van Japan halverwege de Tweede Wereldoorlog was de situatie in Nederlands-Indië voor Nederland onhoudbaar geworden. Een aantal schepen van de Nederlandse vloot werden door de bemanning vernietigd zodat ze uit handen van de Japanners zouden blijven. Sommige schepen, zoals de mijnenveger Hr. Ms. Abraham Crijnssen, probeerden te ontsnappen richting Australië.
———
De Abraham Crijnssen vertrok op 6 maart 1942 aan het begin van de avond vanuit Soerabaya richting het zuiden. De kapitein van het schip had besloten om de mijnenveger te camoufleren. Het werd groen geschilderd en bedekt met netten en takken om door te gaan als tropisch eiland. Overdag lag het 57 meter lange schip dichtbij de kust van een paar tropische eilanden en in de nacht kwam het als ‘eiland’ tot leven.
———
De op wacht staande bemanningsleden verversten tijdens de gevaarlijke tocht de takken en struiken. Ook werd er contact gezocht met de lokale bevolking om te polsen of ze Japanse vliegtuigen of schepen hadden gezien. Toen het schip de Indische Oceaan bereikte, werd de camouflage overboord gegooid om het gewicht te verminderen. Om Australië te kunnen bereiken, had het immers elke druppel brandstof nodig.
———
Op 13 maart 1942 kwam Australië in zicht. Twee dagen later kon de bemanning in de veilige haven van Geraldton het schip eindelijk verlaten. De ontsnapping vermomd als tropisch eiland was een succes!
———
Fun fact: Vandaag de dag bestaat het schip nog steeds. Het is onderdeel van het @marinemuseum in Den Helder (📷6).
———
📷1-3: Camouflage op de Abraham Crijnssen
📷4: Takken halen met de sloep
📷5: Camouflage op het schip
Bron: @nimh.geschiedenis