Ken jij het verhaal van Piet Hein en de Spaanse Zilvervloot?

Ken jij het verhaal van Piet Hein en de Spaanse Zilvervloot?

Op 7 en 8 september 1628 diende Piet Hein de Spanjaarden een zware financiële nederlaag toe. Hij veroverde de bekende Zilvervloot.

DOOR:
Axel Stam
Thursday
9
September
2021
Ken jij het verhaal van Piet Hein en de Spaanse Zilvervloot?

Deze verovering van de Zilvervloot is één van de meest bekende gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis geworden. Heel bekend is het liedje over deze gebeurtenis met het couplet: 'Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot, zijn daden benne groot, hij heeft gewonnen de Zilveren Vloot'.
———
De Zilvervloot was een financiële levensader voor Spanjaarden en zorgde voor het transport van zilver en goud vanuit de koloniën in Zuid- en Midden-Amerika richting Spanje. Met de opbrengst van deze transporten bekostigde Spanje onder andere de strijd tegen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Tachtigjarige Oorlog. Piet Hein was niet de eerste Nederlander die probeerde deze Spaanse schepen te veroveren. Pieter Ita probeerde het vlak voor hem, maar veroverde slechts enkele schepen.
———
De WIC-vloot van Piet Hein, bestaande uit 31 zwaarbewapende schepen, vertrok in 1628 richting het Caribisch gebied. In september van dat jaar stuitten ze op de Spaanse Zilvervloot. Piet Hein slaagde er heel snel in om 9 Spaanse schepen te veroveren terwijl de rest vluchtte richting de noordkust van Cuba. Deze gevluchte schepen werden echter snel ingehaald en veroverd door de Hollanders.
———
De buit was enorm en bestond uit handelswaar, goud, parels en 177.000 pond zilver. De veroverde rijkdom werd naar de Republiek gebracht waar het onder andere gebruikt werd om het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629 te bekostigen. Alle opvarenden van de vloot van Hein werden beloond met zeventien maanden extra salaris.
———
De teruggekeerde Spaanse admiraal die de leiding had over de Zilvervloot werd in 1634 onthoofd wegens plichtsverzuim. Piet Hein werd na deze overwinning gepromoveerd tot luitenant-generaal. Een jaar later sneuvelde hij echter tijdens het bestrijden van kapers voor de kust van Oostende. Hij werd begraven in de Oude Kerk in Delft.

No items found.