Kasteel Doorwerth lag in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog
Onderaan de beboste stuwwal in de noordelijke uiterwaarden van de Nederrijn ligt kasteel Doorwerth. Het kent een rijke geschiedenis van meer dan zeven eeuwen.
Afgelopen vrijdag mochten wij een kijkje nemen en kregen we een rondleiding binnen en buiten het kasteel.
De geschiedenis van het kasteel begon rond 1260 met de bouw van een houten burcht. Nadat deze burcht verwoest werd besloot men een stenen kasteel te bouwen. In de eeuwen die volgden werden er steeds meer onderdelen aan het kasteel toegevoegd, van een noordvleugel en een grote toren tot extra verdiepingen.
Van alles wat het kasteel door de eeuwen heeft moeten doorstaan waren de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog het ergste. In september 1944, in de nadagen van Operation Market Garden en de Slag bij Arnhem, namen de Duitsers hun verdedigende posities in op de noordelijke stuwwal van de Nederrijn en lag het kasteel in de frontlinie. De Duitse soldaten werden continue onder vuur genomen door de geallieerden vanaf de andere kant van de rivier. Dit resulteerde onder andere in een compleet geruïneerde zuidvleugel van kasteel Doorwerth (📷2). Ook het dorp Doorwerth werd bijna volledig van de kaart geveegd.
Dankzij een 37 jaar durende restauratie is het kasteel nu weer in ere hersteld. Ze hebben zich daarbij gehouden aan het uiterlijk dat het in 1651 gehad moest hebben. Het dorp Doorwerth is ook opnieuw opgebouwd, weliswaar op een iets andere locatie.
Tip voor volgende week: Op Tweede Pinksterdag (6 juni) is het de @dagvanhetkasteel. Meer dan 100 kastelen of buitenplaatsen, zoals @kasteeldoorwerth, openen op die dag hun poorten!