Kamp Westerbork werd gebouwd in opdracht van de Nederlandse regering
Veel mensen denken dat dit kamp werd gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is echter niet het geval.
Na een bezoek aan @drentsmuseumassen besloten we dit weekend een bezoek te brengen aan Kamp Westerbork. Kamp Westerbork werd voor de oorlog gebouwd als vluchtelingenopvang in opdracht van de Nederlandse regering. In 1938 was er een grote stroom (Joodse) mensen op gang gekomen die Duitsland wilden ontvluchten. Nederland zat niet te wachten op deze vluchtelingen, maar ook met versterkte grenscontroles waren ze niet tegen te houden. Er werd besloten een centraal kamp te bouwen om deze vluchtelingen op te vangen. De bouw van het kamp werd voornamelijk betaald door de Joodse gemeenschap.
———
Op 22 oktober 1939 arriveerden de eerste vluchtelingen in het kamp. Bij het uitbreken van de oorlog zaten er zo’n 800 mensen. Na de capitulatie besloot de regering alle Joodse vluchtelingen naar Westerbork te brengen. De Duitse bezetter was van mening dat de Nederlanders de Joodse vluchtelingen in Kamp Westerbork te goed behandelden. Op 1 juli 1942 kwam het hele kamp onder direct bevel van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) te staan. Uiteindelijk zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 mensen (voornamelijk Joden, Roma en Sinti) vanuit Westerbork per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Op 12 april 1945 werd Kamp Westerbork bevrijd door Canadese militairen.
———
Tegenwoordig zijn er verschillende monumenten op het terrein te vinden. Het monument van de 102.000 stenen (📷1) herinnert aan de 102.000 mensen die gedeporteerd zijn vanuit Westerbork. Er staan ook twee goederenwagons waaruit het hele jaar door de namen van de gedeporteerden opgenoemd worden (📷2). Op de plek waar het spoor vroeger eindigde is het Nationaal Monument Westerbork geplaatst (📷3). De woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker is ook bewaard gebleven (📷5). Aangrenzend aan het kamp is de Radiosterrenwacht Westerbork te vinden (📷1).
———
Bron: @kampwesterbork