Het Muiderslot is een schoolvoorbeeld kasteel
Rond het jaar 1285 kocht de Hollandse graaf Floris V een burcht aan de Vecht. Dit was het begin van het Muiderslot.
Wat waarschijnlijk eerst een tolhuis met houten burcht was werd omgetoverd tot een serieus stenen kasteel met vier torens, een grote zaal, binnenplaats en slotgracht. Floris eindigde ironisch genoeg als gevangene in zijn eigen kasteel in 1296. Na een ontsnappingspoging werd hij vermoord en werd het kasteel verwoest. Vanaf 1363 werd het slot weer opgebouwd en kreeg het zijn huidige vorm.
Van 1609 tot 1647 woonde de beroemde dichter, toneel schrijver en historicus P.C. Hooft in het kasteel vanwege zijn functie als drost van Muiden. Een drost was iemand die voor de landheer in een bepaald gebied de administratie en jurisdictie waarnam. Het slot was in de winter alleen onmogelijk om warm te stoken, waardoor Hooft er alleen zomers te vinden was. Het onderhoud van het kasteel betaalde hij grotendeels uit eigen zak.
Onderhoud was bij het Muiderslot een terugkerend onderwerp. Er zijn talloze rekeningen overgeleverd waaruit blijkt dat het kasteel niet altijd in goede staat verkeerde. Ondanks alle verbouwingen en restauraties is het slot door de eeuwen heen weinig veranderd. Dat maakt het één van de mooiste, oudste en best bewaarde kastelen van Nederland.
❗️ 𝗙𝘂𝗻 𝗳𝗮𝗰𝘁: Buiten het kasteel is een eeuwenoude pruimenboomgaard. Een beroemde uitdrukking van Hooft tegen zijn vrienden/kennissen was: ‘Tot in de pruimentijd’ (tot in de zomer). Dit omdat ze alleen zomers tijd in het kasteel doorbrachten. Hier komt de uitdrukking waarschijnlijk vandaan☺️
📷1: Schilderij van @muiderslot door Gerrit Berckheyde gemaakt tussen 1660-1698.