Enorm project in Nederlands-Indië kostte 12.000 mensen het leven
In het begin van de 19e eeuw werd besloten om in het toenmalige Nederlands-Indië een mega project te starten
Over de gehele breedte van het eiland Java werd een weg van ruim 1000km aangelegd (📷3-5). Deze weg werd de Grote Postweg genoemd. De bedoeling was om Oost- en West-Java met elkaar te verbinden. Op die manier kon post zich gemakkelijk over het eiland verplaatsen. Nog belangrijker vond men het snel kunnen verplaatsen van troepen via de weg.
De aanleg werd geïnitieerd door de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Herman Willem Daendels. Hij was door Lodewijk Napoleon, de toenmalig koning van Nederland, bevorderd en moest de kolonie beschermen tegen de dreiging van de Engelsen. Daendels kwam in 1808 aan in Batavia (huidig Jakarta) en had haast met de aanleg van de weg.
Om de weg zo snel mogelijk gereed te krijgen werd de plaatselijke bevolking gedwongen om mee te werken. Er volgden flinke straffen als je niet hard genoeg werkte. De weg was binnen een jaar gereed, maar de bouw kostte naar schatting 12.000 dwangarbeiders het leven.
Antoine Auguste Joseph Payen schilderde enkele jaren later in opdracht van koning Willem I delen van het toenmalig Nederlands-Indië. Hij heeft daarbij ook de Grote Postweg vastgelegd (📷2).
Bronnen: Susan Legêne - De bagage van Blomhoff en Van Breugel, Rijksmuseum – Introductie Kunstgeschiedenis van Nederland - 19de eeuw