Een Oostenrijkse grenspaal in Limburg?
Afgelopen weekend waren we op vakantie in eigen land. In Zuid-Limburg zijn we getrakteerd op veel Nederlandse geschiedenis.
Bij een wandeling op de Brunssummerheide kwamen we deze Oostenrijkse grenspaal tegen. Wat is het verhaal hierachter?
———
Aan het einde van de 80-jarige oorlog had de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden belangrijke gebieden in Zuid-Limburg veroverd op de Spanjaarden. Ondanks deze veroveringen was zowel het huidige Belgische als het Nederlandse Limburg na de vrede in 1648 een gebied met zeer grillige grenzen.
———
Toen de Spaanse Successieoorlog in 1715 eindigde kwam er een einde aan de Spaanse aanwezigheid in de Zuidelijke Nederlanden en werd het overgedragen aan Karel VI van Oostenrijk. Plots was er dus een grens tussen de Republiek en Oostenrijk. Als gevolg van de machtswisseling werden er grenspalen geplaatst. Op de ene kant van de paal stond een Nederlandse leeuw met 7 pijlen in zijn hand en aan de andere kant de Oostenrijkse adelaar.
———
De grenspaal die wij tegenkwamen bij de Brunssummerheide stamt uit die periode. Het dorpje Brunssum was Oostenrijks grondgebied van 1715 tot 1795. De grens die tussen Brunssum en Heerlen liep werd oorspronkelijk aangegeven door houten palen. In 1790 werden deze houten palen vervangen door stenen zuilen. De stenen palen die er vandaag de dag nog staan zijn vernieuwd. Er schijnen nog drie originele palen van dit type te bestaan die helaas in zeer slechte staat verkeren.