Een Nederlander als grondlegger van de plastische chirurgie
Johannes Fredericus Samuel Esser (π·6) werd geboren in 1877 in Leiden. Na begonnen te zijn als huisarts ging hij chirurgie studeren.
Esser specialiseerde zich in zeer ernstige aangeboren en toegebrachte verminkingen aan het gezicht. Hij werd een expert op het gebied van herstellen van het gezicht door middel van huidtransplantaties. Naast zijn werk was Esser een zeer goede schaakmeester. In 1913 werd hij zelfs Nederlands kampioen.
ββββ
Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak wilde Esser zich als oorlogschirurg aansluiten bij de Britten en Fransen, maar die wezen hem af. De Nederlander ging vervolgens in Berlijn, Boedapest en Wenen aan de slag als chirurg voor Duitse en Oostenrijk-Hongaarse zijde. Hij behandelde duizenden oorlogsslachtoffers die met de gruwelijkste verminkingen te kampen hadden en leerde hierdoor extreem snel. Esser groeide uit tot één van de grondleggers van de plastische en reconstructieve chirurgie.
ββββ
Toen de oorlog voorbij was probeerde Esser zijn droom te verwezenlijken: een Chirurgische vrijstaat. Hij wilde een klein zelfstandig eiland waar hij zich, niet gebonden aan regeltjes, bezig kon houden met plastische chirurgie. Hij kwam uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht waar hij door een slechte beursgang zijn geld in één keer kwijtraakte. De rest van zijn leven heeft Esser de kost verdiend door rond te trekken en lezingen te geven. De Nederlander overleed direct na de Tweede Wereldoorlog aan hartfalen.
ββββ
Naast chirurg en schaakkampioen was Esser ook kunstverzamelaar. Hij had onder andere enkele zeldzame vroege werken van Piet Mondriaan. In 2005 is er nog een tentoonstelling gehouden van de enorme collectie die de Nederlander gedurende zijn leven had verzameld.
ββββ
Bron: @universiteitnl
π·1-5: Verminkte soldaten uit de Eerste Wereldoorlog die door deze vroege vormen van plastische chirurgie (of maskers) enigszins hun gezicht terugkregen.
β