Dirk en Hildegard zijn de oudste identificeerbare Nederlanders
Het Evangeliarium van Egmond is een perkamenten boek uit de 9e eeuw. Het is beroemd omdat er een afbeelding in staat van graaf Dirk II van Holland en zijn echtgenote.
Dirk en zijn echtgenote Hildegard van Vlaanderen lieten deze afbeelding er rond het jaar 975 inzetten. Ruim 1000 jaar later zijn ze de oudste identificeerbare personen uit de Nederlandse geschiedenis waar een afbeelding van bestaat. Dit werk is dus een heel belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis. Op de 📸1 is te zien dat Dirk en Hildegard dit boek cadeau doen aan de Abdij van Egmond. Op de 📸2 zie je ze knielend voor Sint Adalbertus, de patroonheilige van Egmond.
Dirk II (932-988) was een Friese graaf die ruim dertig jaar over het gebied dat nu Noord- en Zuid-Holland is regeerde. In 950 trouwde hij met Hildegard uit Vlaanderen. Graaf Dirk liet in Egmond een klooster met abdijkerk bouwen, waarbij het boek waarschijnlijk een geschenk bij de opening is geweest. Het is 600 jaar in het bezit geweest van de abdij van Egmond.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ging het mis in de Nederlanden en ook in Egmond. De Spanjaarden plunderden de abdijkerk in 1573 en het Evangelarium verdween. Het handschrift dook tien jaar later gehavend op in Keulen. De met edelstenen en goud bedekte band was er vanaf getrokken. Pas aan het begin van de 19e eeuw werd het herontdekt in een Utrechtse kerk. In 1830 kocht koning Willem I het werk voor 800 gulden. Hij bracht het onder in de koninklijke bibliotheek, waar het tweemaal van een nieuwe band werd voorzien en vandaag de dag nog steeds te vinden is.
Bron: @koninklijkebibliotheek