De vergeten Nederlandse kolonie: Nederlands-Brazilië
Veel mensen weten niet dat een deel van Brazilië ooit een Nederlandse kolonie was. Om precies te zijn van 1630 tot 1654, onder leiding van de West-Indische Compagnie (WIC).
De WIC had territorium overgenomen van de Portugezen, die als eersten Brazilië gekoloniseerd hadden. De ambities met de nieuwe kolonie waren groot. Thuis was het veroveren van Brazilië voorpaginanieuws. In die tijd was Amsterdam vanwege de persvrijheid de mediahoofdstad van Europa geworden en waren er veel kranten en pamfletten in omloop die vol stonden met berichten over de gebeurtenissen in Brazilië.
Het duurde in die tijd ongeveer twee maanden voordat nieuws uit Zuid-Amerika het Europese vasteland bereikte, dus liepen ze wel wat achter in Amsterdam. Ondanks dat had de media een grote invloed op de publieke opinie en dus ook de financiële en militaire steun aan de WIC. Toen meer en meer duidelijk werd dat ze geen grip kregen op het land en de Portugezen, begonnen de kranten aan het thuisfront steeds kritischere verhalen te publiceren. Het volk keerde zich langzaam tegen de geldverslindende Braziliaanse kolonie.
Langzaam maar zeker drongen de Portugezen de Nederlanders terug. Toen er besloten werd geen nieuwe Hollandse vloot met soldaten richting Zuid-Amerika te sturen, was het pleit beslecht. In 1654 verdreven de Portugezen de Nederlanders voorgoed (onder andere door een Hollandse nederlaag tijdens de slag bij Guararapes, 📷1) en lijfden ze de kolonie weer in. In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vond men het een schande, een zwarte bladzijde. ‘Nederlands-Brazilië is verzuimd’, volgens de voorstanders van de kolonie. De schande was zo groot dat er in Nederland amper over gepraat werd, daarom dat vandaag de dag maar weinig mensen weten dat Brazilië ooit gedeeltelijk een Nederlandse kolonie was.
Bekende plaatsen in Nederlands-Brazilië (📷2) waren onder andere:
- Fort Schoonenborch (Fortaleza)
- Fort Keulen
- Olinde (📷4), Recife (📷3) en Mauritsstad (📷3)
- Frederikstadt
- Itamaracá
Bron: @universiteitleiden