De Romeinse helm waar The Dutch Historian allemaal mee begon
De allereerste post die wij als The Dutch Historian ooit plaatste was er een over de Romeinse Gouden Peelhelm.
Deze post maakten wij naar aanleiding van ons bezoek aan het @rijksmuseumvanoudheden en de foto’s die we daar namen. Afgelopen week waren wij na twee jaar weer terug in het museum en stonden wij wederom oog in oog met dit beeldschone archeologische topstuk.
———
De helm werd in 1910 gevonden door een turfsteker in de buurt van Deurne in Noord-Brabant. Het bleek om een vergulde zilveren Romeinse ruiterhelm te gaan uit de 4e eeuw na Christus. Deze helm hoorde natuurlijk niet tot de standaard gevechtsuitrusting van een Romeinse soldaat. Het was een ceremoniële paradehelm van een officier. De helm had verpakt gezeten in een leren zak en was samen met andere voorwerpen in een soort legertent gewikkeld.
———
Vanwege de munten die naast de helm werden gevonden kon men bepalen dat het was achtergelaten rond het jaar 320. In die periode probeerden de Romeinse keizers het gezag in onze regio weer te herstellen. Volgens een inscriptie in de nek van de helm behoorde hij toe aan iemand van de 6e ruitereenheid Stablesia. Deze ruitereenheid was een elitekorps dat de keizer zelf beschermde tijdens zijn reizen.