De laatste Duitse Keizer, Wilhelm II, sleet zijn dagen als banneling in Nederland
Wilhelm II (📷1-2) was de laatste Duitse keizer en koning van Pruisen van 15 juni 1888 tot 9 november 1918
Toen Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor, moest hij vluchten. Op aandringen van koningin Wilhelmina verleende Nederland hem asiel. Dit gebeurde op voorwaarden dat de keizer zich nooit meer met politieke activiteiten zou bezighouden. Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog en wilde op die manier, ondanks deze verleende hulp, niet in een kwaad daglicht komen te staan bij de Britten en de Fransen.
———
Wilhelm had weinig keus, accepteerde het aanbod, en arriveerde op de dag dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam (11 november 1918) in @kasteelamerongen. Hij verbleef daar anderhalf jaar omdat zijn beoogde landgoed nog in verbouwing was. Eenmaal in @museumhuisdoorn leefde de keizer in een luxe huisarrest. Hij mocht zich in een straal van maximaal 16km buiten zijn landgoed begeven en moest toestemming vragen als hij verder wilde. Daar heeft hij zelden gebruik van gemaakt.
———
Houthakken was één van de grootste hobby’s van Wilhelm. Hij deed dit zoveel dat het bosrijke landgoed Doorn in de loop der jaren volledig ontbost werd.
———
Wilhelm stierf op 4 juni 1941. De keizer zijn lichaam is bijgezet in een mausoleum bij Huis Doorn. Zijn laatste wens was dat zijn lichaam zou terugkeren naar zijn vaderland, maar op voorwaarde dat Duitsland een monarchie zou zijn. Dit is het sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog alleen nooit meer het geval geweest. Het graf van de laatste Duitse keizer bevind zich dus tot op de dag van vandaag in Nederland.