De Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland
De Hunebedden zijn 5000 jaar geleden gebouwd door mensen van de zogenaamde Trechterbekercultuur. Zij waren de eerste boeren die in Noord-Europa te vinden waren.
Om een bizarre tijdsindicatie te geven: De Hunebedden waren voor de Romeinen in Nederland ouder, dan de Romeinen voor ons vandaag de dag zijn.
Volgens de meest gangbare theorie zijn de Hunebedden resten van prehistorische grafkamers. Ze werden niet gebruikt als graven, maar als een rituele plek waar beenderen van overledenen bewaard werden. De megalithische structuren worden soms ook wel Dolmèn genoemd. De stenen monumenten bestaan altijd uit drie of meer staande draagstenen die worden overdekt door één of meerdere dekstenen.
Voor de bouw zijn zwerfkeien gebruikt die tijdens de IJstijd naar Drenthe meegevoerd zijn. Ons land telt 52 Hunebedden die voornamelijk in de provincie Drenthe op de Hondsrug te vinden zijn. Hunebedden kan je treffen in meerdere Europese landen, bijvoorbeeld in Duitsland en Denemarken.
De Hunebedden hebben geen naam, maar een nummer. In Drenthe vind je D1 t/m D54. Hunebed D33 is ooit afgebroken en D48 bleek later toch geen Hunebed te zijn. Het grootste Hunebed van Nederland, D27, is bijna 23 meter lang en ligt in het dorpje Borger, wat ook wel de Hunebedhoofdstad van Nederland genoemd wordt.