De Heilige Willibrord kwam, zag en overwon de Friezen net niet

De Heilige Willibrord kwam, zag en overwon de Friezen net niet

Vandaag is het de sterfdag van de Heilige Willibrord. Deze naam kom je tegenwoordig op veel plekken in Nederland tegen en is terug te leiden naar de vroege middeleeuwen.

DOOR:
Axel Stam
Sunday
7
November
2021
De Heilige Willibrord kwam, zag en overwon de Friezen net niet

Clemens Willibrord (📷3) werd rond 658 na Christus geboren in Northumbrië, huidig Engeland. Hij stak in 690 met een groep van 12 missionarissen de Noordzee over om het christendom naar de Friezen te brengen. Een jaar eerder werd de heidense Friese koning Radboud verslagen door de Frankische Pepijn van Herstal en dus lag de weg voor de missionarissen open om het heidense Friese volk te bekeren.
———
In de herfst van 690 reisde Willibrord via Katwijk naar Friesland om het voorbeeld van Jezus Christus te volgen die rondtrok om zijn boodschap te verkondigen. Willibrord pakte het slim aan, want hij deed meer dan enkel het geloof verspreiden. Hij zorgde voor een samenwerking met de Frankische leider Pepijn van Herstal en een zegening van de Paus. In 695 werd hij zelfs benoemd tot ‘Aartsbisschop der Friezen’ en kreeg een voormalig Romeins fort in de binnenstad van Utrecht (Trajectum) als thuisbasis. Via de Frankische leider ontving Willibrord zelfs grote stukken land in de omgeving Heiloo, Egmond, Velsen, Oegstgeest en Breukelen.
———
Uiteindelijk bleek Willibrord toch op het verkeerde paard gewed te hebben, want Pepijn van Herstal overleed. De Friese koning Radboud zag zijn kans schoon en veroverde zijn verloren gebieden terug. Alles wat Willibrord had opgebouwd ging verloren en het duurde 18 jaar voor hij weer terug kon keren naar Utrecht. Uiteindelijk stierf Willibrord op 7 november 739 op 81-jarige leeftijd in het Luxemburgse Echternach. In de abdij van Echternach (📷1) kan je tot de dag van vandaag zijn graftombe (📷2) bezoeken.
———
Verstonden Willibrord en de Friezen elkaar zou je denken? Op dat moment in de geschiedenis was het Angelsaksisch, wat Willibrord sprak, nauw verwant aan het Fries. Er was dus geen sprake van een taalbarrière.

No items found.