Mede door Nederland is Gibraltar tegenwoordig Brits grondgebied
Helemaal in het zuiden van Spanje ligt een stukje Engels grondgebied genaamd Gibraltar. Dit schiereiland is Britser dan Brits en is dat al bijna 300 jaar.
De meeste mensen kennen Gibraltar van de EK voetbal kwalificatiewedstrijden die ze vaak verliezen met dikke cijfers. Wist je dat er overal op dit schiereiland onderin Spanje dubbeldekkers, rode brievenbussen en wapperende Britse vlaggen te vinden zijn? Er zijn ook Nederlandse invloeden te vinden. Op Gibraltar staat bijvoorbeeld het bastion van Oranje, vernoemd naar het Koninklijk huis. Sinds 1704 draagt het bastion deze naam om te herdenken dat de Britten samen met de Nederlanders Gibraltar veroverden op de Spanjaarden.
Toen Frankrijk en Spanje aan het begin van de 18e eeuw dichter naar elkaar trokken waren de Britten en de Nederlanders bang dat ze samen te machtig zouden worden. Tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) besloten de Britten en Nederlanders een amfibische troepenmacht naar Gibraltar te sturen. Ongeveer 2000 Britse en 1000 Nederlandse mariniers in 63 oorlogsschepen deden in 1704 mee aan de invasie. Het schiereiland werd vrij gemakkelijk veroverd, waarbij 60 mariniers om het leven kwamen. Vanaf 1704 tot de dag van vandaag is het schiereiland in Britse handen.
Na de verovering kregen de Spaanse inwoners een vrije keus. Ze mochten blijven, of naar Spanje vertrekken met al hun spullen. Veel Spanjaarden besloten te blijven. In de eeuwen die volgden bleef Spanje aanspraak maken op Gibraltar. De bewoners van het schiereiland hebben de afgelopen eeuw in verschillende referenda duidelijk gemaakt absoluut niet bij Spanje te willen horen.