D-Day op de stranden van Noord-Holland
Na 1789 verspreidde de Franse Revolutie zich als een olievlek over Europa. Ook in Nederland kwam het tot een revolutie.
Met de steun van het Franse leger doopten Nederlandse revolutionairen Nederland in 1795 om tot de Bataafse Republiek. Stadhouder Willem V van Oranje besloot naar Engeland te vluchten. De Bataafse Republiek was op papier onafhankelijk, maar in werkelijkheid had Frankrijk een grote vinger in de pap.
———
Voor de overige Europese grootmachten was Frankrijk een doorn in het oog. In 1798 kwam in Sint-Petersburg het verdrag tussen Rusland en Groot Brittannië tot stand met de bedoeling Frankrijk terug te laten keren naar de grenzen vóór de revolutie. Ze bedachten een plan om de Bataafse Republiek (en daarmee ook Frankrijk) aan te vallen. Het plan was om Amsterdam te veroveren, een Nederlandse opstand tegen de Fransen te ontketenen en zo het huis Oranje-Nassau weer aan de macht te brengen.
———
Op 22 augustus 1799 verzamelden zich ruim 200 Engelse schepen voor de Noord-Hollandse kust tussen de dorpen Petten, Callantsoog en Groote Keeten. De Bataafse generaal Daendels had ongeveer 8000 troepen ter beschikking, waarvan het grootste deel Duitse en Belgische huursoldaten. Het hoofdkwartier van Daendels was gevestigd in het dorpje Schagerbrug, enkele kilometers landinwaarts.
———
Op 26 augustus 1799 vielen de Engelse troepen aan. Binnen drie uur waren er al zo’n 7000 Engelse soldaten geland op het strand. Wegens de slechte verdediging op dat deel van de Noord-Hollandse kust verliep de invasie relatief gemakkelijk. De Hollandse troepen van Daendels konden door het drassige achterland heel lastig een tegenaanval uitvoeren. De Hollanders verloren op die dag 1200 man tegenover 500 Engelsen en moesten zich terugtrekken.
———
De oorlog van 1799 heeft de meeste geschiedenisboeken nooit gehaald. In totaal hebben zo’n 80.000 soldaten meegevochten. Na 6 weken vechten wonnen de Bataafs-Franse legers en besloten de Engelsen en later aangesloten Russen zich terug te trekken.