Bunkers en Bomkraters in de Noordkop
We waren dit weekend naar het hoge noorden getrokken. We bezochten het Noord-Hollandse dorp Huisduinen en de aangrenzende Grafelijkheidsduinen.
Het dorp Huisduinen werd al in de 8e eeuw gesticht en heeft eeuwenlang een strijd tegen het water gevoerd. In 1170 kwam het dorp zelfs op een eiland te liggen. Bij een andere ramp in 1570 verdween 80% van het dorp in de golven. De Grafelijkheidsduinen danken hun naam aan de graven van Egmont. Deze gebruikten het gebied als jachtterrein in de late middeleeuwen.
————
Naast al deze historie zijn er veel resten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vinden. Er zijn nog Nederlandse loopgraven, uitkijktorentjes en bunkers te vinden die in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd werden. Daarnaast hebben de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hun eigen betonnen structuren aangelegd in het duingebied. Een van de meest opvallende is de ‘Kroontjesbunker’ (zie foto).
————
Deze FL250 Flakgruppenkommandostand kreeg de bijnaam ‘Kroontjesbunker’ door het opvallende ontwerp van de toren. In deze bunker werden gegevens over geallieerde vliegroutes verzameld, geplot op een glazen muur en doorgegeven aan de omliggende Flak-batterijen (luchtafweergeschut). De informatie werd verzameld door radarposten langs de kust. Er werd ook samengewerkt met andere soortgelijke stellingen in onder andere Zandvoort en op Terschelling. De Kroontjesbunker in Huisduinen is zo bijzonder omdat het de enige overgebleven bunker van dit type is.
————
In de Grafelijkheidsduinen zijn ook ongeveer 40 bomkraters te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat er water in blijft staan zijn dit belangrijke poelen geworden voor flora en fauna. Sinds 2006 doen de bomkraters ook dienst als blusreservoir voor de brandweer, zodat duin- en bosbranden beter bestreden kunnen worden.