Badass oorlogsverslaggever en meesterschilder
Toen wij pre-corona door het @scheepvaartmuseum of het @rijksmuseum liepen vergaapten wij ons aan de prachtige tekeningen en schilderijen van 17e eeuwse zeeslagen.
Deze zijn vaak zo realistisch en gedetailleerd dat het lijkt alsof de maker er zelf bij is geweest. Toen we hier onderzoek naar deden stuitten we op het verhaal van Willem van de Velde de Oude, een durfal en kunstenaar die de zeeslagen van dichtbij bekeek.
———
De Nederlandse schilderkunst was in de 17e eeuw internationaal toonaangevend. Willem van de Velde de Oude was één van de beroemdste maritieme schilders. Zijn penschilderingen waren zeer realistisch en verbeeldden vaak waargebeurde momenten tijdens een zeeslag (📷1-6). Heel Europa was fan van zijn beeltenissen. Hoe kreeg deze Willem het in godsnaam voor elkaar om deze waargebeurde momenten zo precies vast te leggen?
———
Willem van der Velde de Oude deed ervaring op in de scheepvaart door tijdens zijn jonge jaren op binnenvaart- en zeeschepen te werken. Hoe hij uiteindelijk kunstenaar werd is niet duidelijk, maar dat hij talent had was wel zeker. Het werk dat hij later in zijn leven maakte was als een venster op de werkelijkheid. Er is bewijs gevonden dat hij regelmatig meevoer op de Hollandse oorlogsschepen, hopend dat ze in een zeeslag terecht zouden komen.
———
Als ze in een zeeslag terecht kwamen moest hij, met zijn tekenspullen op zak, in een klein bootje stappen. Hij voer met dit bootje, een galjoot genoemd, weg uit het oorlogsgeweld zodat hij het verloop van de strijd op afstand kon bestuderen. Tijdens het observeren maakte Van de Velde schetsen op verschillende momenten in de strijd. Eenmaal thuisgekomen werkte hij deze schetsen dan verder uit tot de werken die wij nu kennen. 𝗚𝗿𝗮𝗽𝗽𝗶𝗴 𝗱𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹: op een aantal werken heeft Van de Velde op de voorgrond zichzelf in zijn galjoot getekend😎.
———
Ook zoon Willem van de Velde de Jonge werd begeerd maritiem schilder. Hij maakte alleen olieverf schilderijen (📷7-8). Samen met zijn vader runde hij een succesvol atelier.