247 Britse bommenwerpers voor 1 Nederlandse dijk...
In september 1944 viel Antwerpen in handen van de geallieerden.
In september 1944 viel Antwerpen in handen van de geallieerden. De haven was volledig intact gebleven, maar kon pas door schepen als aanvoer route gebruikt worden als de Schelde ook in handen was. De Duitsers hadden namelijk aan de overkant van de Schelde, op het Zeeuwse eiland Walcheren, veel bunkers en groot geschut staan. Het geallieerde opperbevel besloot Walcheren te inunderen (onder water zetten) door de zeedijken te bombarderen. De bedoeling was om via overstromingen het Duitse geschut buiten werking te stellen. In de geschiedenis is inundatie vaak gebruikt in verdedigend opzicht, bijvoorbeeld bij de Hollandse Waterlinie, maar bijna nooit door de aanvallende partij. Het bleek ook geen groot succes..
———
Één dag voor het bombardement werd de Nederlandse bevolking wel gewaarschuwd door het uitstrooien van pamfletten. Hier stond in dat er zeer waarschijnlijk een langdurig bombardement zou gaan plaatsvinden waar burgerslachtoffers bij konden vallen. Er zou ook een risico op overstroming zijn en de bevolking werd geadviseerd het eiland te verlaten of een veilige plaats te zoeken. Door de oorlogssituatie was het voor de bevolking echter onmogelijk van het eiland af te komen.
———
Op 3 oktober 1944 rond 14:00 lieten 247 (!) strategische bommenwerpers zo’n 1200 ton bommen vallen op Walcheren. Er werd slechts een gat van 30 meter in de dijk geslagen (📷1-2), maar het aangrenzende dorp Westkapelle werd volledig verwoest (📷3-4). Er kwamen hierbij 158 mensen om het leven. Het bombardement bleek niet voldoende, want het gat was te klein. Pas na 4 andere bombardementen in oktober stroomde het water met voldoende snelheid het eiland op.
———
De Engelse kranten schreven triomfantelijk: ‘RAF sinks Dutch Island to silence the German guns’. Het schrijnende daarvan is dat alle Duitse kustbatterijen nog werkten na het bombardement. Uiteindelijk heeft het Canadese leger waarschijnlijk alleen maar last gehad van deze inundatie toen zij op 1 november 1944 de landaanval op Walcheren inzette.
———
Bronnen: @hetzeeuwsarchief, @omroepzeeland&@tim_paul_podcast